пр

Общините планират и действат и в сегашната несигурна и непредсказуема ситуацията .

 

Редуцирането на уличното осветление в Ловеч спести за март 47 614 kWh и смекчи ценовия скок

петък, 29 април 2022 128

В резултат на поетапното редуциране на уличното осветление в Община Ловеч, въведено на 2 февруари 2022 г., доведе до спестяване на електроенергия. Това сочи справка за изразходваната еленергия за м. януари и за м. март 2022 г. Ако през януари за Ловеч и населените места са изразходвани 211 104 kWh, то за март са изразходвани 163 490 kWh. Тоест спестени са 47 614 kWh.

Заради скока на цената на еленергията  разходите обаче леко са се повишили – за януари са 63 126 лв. с ДДС, а за март – 71 681 лв. с ДДС. Много повече трябваше да платим, ако не бяхме взели мерки за смекчаване на ценовия скок, коментира кметът Корнелия Маринова.

Редуцирането обхващаше осветлението по главните улици и в Централната градска част. Режимът засегна специалното нощно осветление на Покрития мост, Ловешката крепост и на паметника на Васил Левски. По булевардите и ЦГЧ  лампите светеха на шахматен принцип, през един стълб. Намалено беше осветлението по бул. „България“, „Мизия“, „Освобождение“, улиците „Цачо Шишков“,  „Търговска“ „Васил Левски“, „Осъмска“, „Крайречна“ и др. 

Без промяна останаха улиците с енергоспестяващо LED осветление, както и кръстовищата и пешеходни пътеки.

Община Ловеч, пресцентър

29.04.2022 г.

……….

Бюджет`2022 на Община Плевен беше приет без нито един глас „против”

вторник, 26 април 2022 970

Общинският съвет – Плевен, прие днес Сборния бюджет на Общината за 2022 година с 32 гласа “за“, 8 „въздържал се“ и нито един „против“. По време на близо двучасовите обсъждания бяха направени редица предложения по внесения проект.

Общият размер на бюджета на Община Плевен за 2022 г. е 156 353 023 лв., в т.ч. приходи за „Държавни дейности” – 93 248 594 лв., и „Местни приходи” – 63 104 429 лв. На база приходите е формирана и разпределена и разходната част в същия размер. Разпределението на средствата по функции е следното:

За функция „Образование“ планираните средства и тази година отново са най-много – общо 67 173 694 лв. От тях 63 870 629 лв. са за делегираните от държавата дейности, 959 965 лв. – за местни дейности, за дофинансиране на делегираните от държавата дейности с местни приходи – 2 343 100 лв.

Капиталовите разходи с бюджетни средства:

Общият им размер е 14 641 247 лв., в т.ч. за местни дейности – 11 137 070 лв., за държавни дейности – 3 504 177 лв. Освен с общински средства инвестиционни разходи се предвижда да бъдат финансирани и със средства от Европейския съюз – 12 634 280 лв.

……..

29.04.2022
Публично обсъждане на Програма за управление на отпадъците 2021 – 2028 г. се проведе в Благоевград

Публично обсъждане на Програма за управление на отпадъците 2021 – 2028 г. се проведе в Община Благоевград.

Сред целите на Програмата, представена под формата на подробна презентация от инж. Диана Стафанова, директор на Дирекция „Екология и чиста“ среда, са постигане на по-висока степен на рециклиране и подготовка за повторна употреба на битовите отпадъци, значително намаляване на количествата депонирани отпадъци, разделно събиране на битови отпадъци, рециклиране на отпадъци от опаковки, намаляване на пластмасовите отпадъци от продукти за еднократна употреба, намаляване на потреблението на тънки пластмасови торбички за пазаруване.

Програмата за управление на отпадъците може да намерите на следния адрес http://www.blgmun.com/cat37/5841/PUO_na_Obshtina_Blagoevgrad_2021-2028.html

На срещата присъстваха представители на институции, заинтересовани страни и граждани.

Публичното обсъждане се проведе на основание чл. 22 и чл. 28 от ЗМСМА и във връзка с изискванията на Раздел 10 от Методически указания за разработване на общински/регионални програми за управление на отпадъците, утвърдени със Заповед № РД-883/23.09.2021 г. на министъра на околната среда и водите и чл. 79, ал. 3 от Закона за опазване на околната среда (ЗООС).

……….

 

30.04.2022
Кметът на Благоевград пред TheMayor.eu: Тежестта на световните кризи пада върху общините

 В обширно интервю пред престижната европейска платформа TheMayor.eu кметът на Община Благоевград Илко Стоянов дискутира проблемите, пред които общините се изправят в условията на световна икономическа рецесия.

"В момента светът е в бурното море на икономическата криза. Опитвам се да работя така, че да запазя бъдещото на Благоевград и да не позволя да потънем. Имаме потенциал да се справим", казва Стоянов в интервюто.

За нуждите от финансова децентрализация, всекидневните проблеми, с които се сблъсква Община Благоевград и какво се случва с парите на Общините в условията на световна криза – по тези и други въпроси кметът на Благоевград Илко Стоянов говори пред европейската платформа TheMayor.eu .

От изданието отбелязват, че мандатът на градоначалника е изпълнен с извънредни събития, сред които ковид криза, избори, световна икономическа рецесия и войната в Украйна. Всички тези проблеми се отразяват и на местната власт. "Когато отивам на работа всеки ден ме чакат поне десет належащи проблема на масата и се налага да приоритизирам. Не можем да се справим с всички, въпреки политическата воля. Ние нямаме ресурси. За това се фокусираме върху проблемите, които може да решим и върху това до каква степен може да ги решим. В момента светът е в бурното море на икономическата криза. Опитвам се да работя така, че да запазя бъдещото на Благоевград и да не позволя да потънем. Имаме потенциал да се справим. Надявам се кризата да свърши и това да бъде ново начало за нас", казва в интервюто си Илко Стоянов. Той споделя, още,  че е един от основните му приоритети за развитие на Благоевград е създаването на стратегическа рамка за бъдещето. По думите му, градът може да се съживи като се развие добра работна среда, привличане на инвеститори и внедряването на повече зелени мерки по отношение на околната среда и климата. Цялото интервю може да намерите на страницата на изданието тук:

https://www.themayor.eu/en/a/view/ilko-stoyanov-municipalities-face-the-brunt-of-global-crises-10352

…………..

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *