ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

България се издига в класацията за свобода на медиите

репортери без граници

Информационният хаос и дезинформацията подхранват международното напрежение и разделенията в обществата, заяви неправителствената организация "Репортери без граници", която обяви днес индекса си за свобода на медиите за настоящата 2022 година, предаде Франс прес.

Според "Репортери без граници" в 73 процента от 180-те страни, които са включени в индекса, положението със свободата на словото е "много тежко", "трудно" или "проблематично". Макар тази пропорция да е същата като през миналата година, броят на страните, в които ситуацията е "много тежка", достига тази година рекордните 28. Само в 8 страни ситуацията е "добра" – за сравнение, тези страни миналата година бяха 12.

"Репортери без граници" отбелязва в индекса си, че се наблюдава поляризиране на две нива – между отделните държави и вътре в самите държави. Според неправителствената организация това поляризиране се дължи на засилването на дезинформацията в демократичните общества и на контрола върху медиите, който упражняват авторитарните режими.

Според "Репортери без граници" руското нахлуване в Украйна е илюстрация за поляризирането, тъй като изпращането на войски от Москва в Украйна е било предшествано от "пропагандна война". Русия заема 155-о място от общо 180 страни в индекса.

Китай, който е класиран на 175-о място, "използва законодателния си арсенал, за да контролира населението си и да го изолира от останалия свят", отбелязва "Репортери без граници".

Вътрешното поляризиране засили социалното и политическо напрежение в САЩ (които са на 42-о място в индекса) и във Франция (която е на 26-о място), която въпреки всички неблагоприятни фактори подобри резултата си с осем позиции в сравнение с класацията от миналата година, отбелязва Франс прес.

Първите три места в индекса за тази година се заемат от Норвегия, Дания и Швеция.

България е класирана на 91-о място в тазгодишния индекс и бележи значително подобрение на позицията си в сравнение с миналата година, когато заемаше 112-ото място в класацията на "Репортери без граници".

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че правителство с ротационен премиер е способно да изведе за 18 месеца България от политическата криза?

Подкаст