ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Eдна пета от парите от дърводобив се отклоняват към партийни каси

незаконна сеч

"Българските гори не се стопанисват от лесовъди, а от кметове, политици, депутати, областни управители и свързаните с тях фирми" Това заяви в студиото на „Здравей, България” депутатът от "Продължаваме промяната"  Александър Дунчев. „През последните 20 години българските гори не се стопанисват от лесовъди. Те се стопанисват от кметове, политици, депутати, областни управители и свързаните с тях фирми”, обясни  Дунчев.

По думите му на лесовъдите на място е оказван натиск да разрешават подобна безобразна сеч. „В България годишно се добиват около 7 млн. кубика плътна дървесина. Това е добив за близо 200-300-400 млн. лева. Около една пета от тях се крадат и отклоняват към големи монополисти, към партийни каси, ако щете. Това са схеми, който ние разследваме, включително с NOVA, от 2015-2016 година. Тогава показахте в Ваши разследвания, как действат тези схеми в Габрово, Петрич и Велинград”.

Според него в едно от горските стопанства в Родопите една трета от гората е изсечена „на голо”. „Това са сечища, които са свръхголеми. Там няма подраст от млади фиданки и гората се възстановява десетилетия по-бавно от нормалното. Правихме проверка на терен – това са били здрави гори”, посочи той. И допълни: „Фирми, които работя в горско стопанство „Родопи”, са секли законно. Държавата им е позволила сеч на голяма надморска височина и в мащаби, надвишаващи многократно възможността на гората да се възстанови. След  разследване 2020 година беше издадена инструкция, която забрани тези сечи по този мащабен начин”.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст