ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Компенсират земеделци за пропаднали площи от природни бедствия

суша

Държавен фонд "Земеделие" приема заявления по „Помощ за компенсиране на щетите по земеделските култури, причинени от неблагоприятни климатични условия, които могат да бъдат приравнени на природни бедствия“, настъпили през миналата година. Документи се подават в областните дирекции на фонда от 3 май до 20 май. След това средствата ще бъдат изплатени до 10 юни. Утвърденият финансов ресурс по схемата е в размер на 3 млн. лева, уточниха от фонда.

Ще бъдат подпомагани стопани, които притежават констативни протоколи за 100% пропаднали площи през миналата година със земеделски култури в резултат на неблагоприятните климатични условия на територията на страната. Финансовата подкрепа по помощта се отпуска на производители, претърпели щети в резултат от измръзване, слана, буря, проливен дъжд, непрекъснат дъжд с ураганен вятър, наводнение, градушка, суша, засушаване.
С държавната помощ ще се компенсират до 80% от производствените разходи за отглеждане на фуражни и технически култури, плодове, зеленчуци и етерично-маслени култури през изминалата стопанска година. Обезщетението за зърнено-житни и маслодайни култури е до 30 процента.
В случаите, в които пострадалите от природни бедствия стопани нямат сключени застраховки, получават 50% от допустимия размер за подпомагане. Това условие не се прилага при пропаднали площи в резултат на суша и измръзване на плодни пъпки при трайните насаждения и помощта се изплаща без редукция.
Няма да бъдат подпомагани площи със земеделски култури, невстъпили в плододаване.
Земеделските стопани с издадени констативни протоколи за 100% щети на площи с култури вследствие на паднала на 28 август миналата година градушка в област Пловдив, които са получили подпомагане по схемата за държавна помощ през 2021 г. за същите площи, култури и климатично събитие, няма да бъдат подпомагани. Това уточняват от Държавен фонд "Земеделие". Целта е да се избегне двойно финансиране и от настоящата държавна помощ за пропаднали площи за същите разходи, тъй като съгласно изискванията по помощта, не се допуска друго публично финансиране за същите разходи.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст