На 18 май ще стане ясно дали Гешев си отива

Парламент Иван Гешев

Пленумът на Висшия съдебен съвет прие да обедини и разгледа съвместно, по същество, и двете предложения за освобождаване от длъжност на главния прокурор Иван Гешев –  на бившия служебен министър на правосъдието проф. Янаки Стоилов от 2021 г. и на настоящия министър на правосъдието Надежда Йорданова. Заседанието с общо разглеждане ще се проведе на 18 май.

Днес ВСС откри втора процедура за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев по предложение на бившия служебен министър на правосъдието проф. Янаки Стоилов от 2021 г. Членовете на съвета приеха предложението за редовно и допустимо. На 4 април ВСС прие да открие процедура за освобождаване на Иван Гешев от длъжността главен прокурор, но по предложение на министъра на правосъдието Надежда Йорданова.

Министър Йорданова представи доказателствени искания по процедурата. Едно от тях е да се изиска запис от телевизионно интервю на Гешев през 2020 г. Тя изисква и заповед от прокуратурата за случаен подбор на делата. Гешев също направи доказателствено искане – да се предостави искане на вътрешния министър Бойко Рашков за отстраняването му за изясняване на правната рамка.

Преди заседанието на ВСС обвинител номер едно каза, че ще сезира Конституционния съд за закриването на специализираното правосъдие.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST