Парламентът ще заседава до приключване на точката за Украйна

Парламент Росица Кирилова

Парламентът удължи работното си време до приключване на точката за оказването на помощ за Украйна. Няколко часа вече депутатите обсъждат три проекторешения по темата. Едно от тях е на "Продължаваме Промяната" (ПП), което предвижда парламентът да даде мандат на Министерския съвет да обсъди и предложи пакет от мерки за преодоляване на последиците от наложените санкции в икономически, финансов и социален аспект, както и по отношение на енергийната и продоволствена сигурност на страната. В него е записано също оказване на техническа помощ на Украйна за защитни цели, а също така хуманитарна и финансова помощ. Предвижда се помощта да бъде според нуждите на украинската страна и съобразно нашите възможности.

По-рано днес Атанас Михнев, един от вносителите на проекта на ПП за помощ за Украйна, предложи редакционна поправка – да се даде мандат на Министерския съвет за "оказване на военнотехническа помощ на Украйна", според официалното писмо, внесено днес от украинския посланик в парламента и съобразно възможностите на Република България.

Проектът на "Демократична България" предвижда парламентът да възложи на Министерския съвет да окаже военнотехническа помощ. От ГЕРБ-СДС настояват правителството да се включи в общите усилия и да предостави военна и техническа помощ за Украйна, без да се засягат основни отбранителни платформи и въоръжения на нашата страна.

БСП и "Възраждане" са против, а от "Има такъв народ" заявиха, че ще гласуват по съвест.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *