ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Горската система се овладява като политическа структура

Александър Дунчев

Г-н Дунчев, популярна теза гласи, че който държи горите, управлява държавата. Значи ли това, че контролирайки горите, г-жа Нинова неофициално стои начело на държавата?

– Може би има нещо такова. Горите са сред най-ценните ни природни ресурси. Дървесината е поминък, отопление, бизнес, тя е и изборни гласове. Избори се печелят най-лесно чрез зависимостта на местните хора към дървесината. На много места в Родопите и Стара планина дърводобивът е единственият поминък на населението.

Електоратът се добива подобно на дървен материал?

– Да. Реформата в горите не съответства на написаното в коалиционното споразумение за управление. Напротив, върви овладяване на горската система като политическа структура. Целта на всяка партия е тази система да се използва като средство за следващи избори.

БАНКЕРЪ писа подробно за характеристиките на горската далавера, на база информация, която вие изнесохте. Сега вие сте изстрелял втори залп срещу горската крепост на грабежа във втора част на доклада си. Какво е развитието на темата?

– Втората част на доклада касае продажбата на дървесина в дългосрочен аспект. Показах как дървесина се продава на определени фирми на ниски цени, от което загубите са за горските стопанства, а благата за фирмите. А разликата в цената пътува към партийни и кметски каси. При анализ на 800 тръжни процедури в Родопито, половината се оказаха с нагласени търгове, с щета за държавата от 20 млн. лв. Във втората част анализирахме още 100 тръжни процедури, но за дългосрочни договори. Първоначално договорите бяха за година две, сега отиват към 10, дори 15 години. Това на практика са скрити концесии. И монополно право по отношение на конкуренцията.

Излиза, че в дърводобивния сектор на практика пазар не съществува. Така ли е?

– Да. От 90 договора при 80 тръжните процедури са протекли без никаква конкуренция, с предварително определен единствен кандидат. Без наддаване и достигане на реална пазарна цена. По една такава сделка с нагласен кандидат вдигнахме шум, отправихме запитване към министъра, сделката изведнъж беше анулирана, а дървесината, продадена по 100 лв. на кубик отиде чрез електронен търг, с истинска конкуренция на цена от 170-180 лв. на кубик. Разликата е почти двойна. Само тази пазарна корекция води до допълнителни половин милион лева за горското стопанство. И тъй като договорът е бил за 6 г., това са 3 млн. лв., които остават в стопанството. Призоваваме министерството на земеделието да разтрогне всички подобни договори и да пусне дървесината на реални търгове.

Доколкото разбирам, във втората част на доклада си вие говорите за щети вече не от 20 млн., а за стотици милиони. Как се образуват тези огромни суми?

– Загубата за държавата произтича от разликите между нагласени и пазарни търгове. За 100 търга установихме загуби от 37 млн. лв., а процедулите в страната са няколко хиляди. Вероятно се отива на загуби от около 100 млн. лв. Дали сме конкретни предложания как да реагира държавата.

Мястото на горите в министерството на земеделието ли е?

– Многократно съм повтарял, че горите трябва да се управляват със статут на най-ценен национален ресурс. А години наред горите са били подчинени на земеделско лоби. Крайно време е те да бъдат извадени от сектора на земеделското лоби и да се обособят в отделна агенция или министерство.

По време на кавгата си с хора от БСП, вие ги упрекнахте в кадруване в горския сектор и подменяне на безукорни членове на ГЕРБ със собствени съпартийци. В същото време вашият анализ сочи, че въпросните схеми са създадени именно през управлението на ГЕРБ. Няма ли в това някакво противоречие?

– По време на служебното правителство, като директор на агенцията по горите аз уволних много кадри на ГЕРБ, за които се установи, че участват в тези схеми. Но имаше и предприятия, в които назначаваха не само спуснати отгоре кадри с политически цели, а и почтени директори. Сред тях имаше и членове на ГЕРБ, но абсолютни професионалисти. Не всички изпълняваха повелята отгоре. Лошото е, че след смяната на властта много непочтени директори бяха запазени, а свестни професионалисти бяха изгонени.

Корупцията цвят няма..

– Точно така. Значи непочтените от ГЕРБ бяха запазени, но много почтени, с окраска на ГЕРБ, тъй като така е трябвало да оцеляват, както по времето на комунизма всеки трябваше да има червена книжка, за да може да расте в професията, бяха уволнени. Не всички хора от ГЕРБ са непочтени и аз познавам много директори, които бяха обвързани с ГЕРБ, които бяха изключително почтени, и не допускаха никакви схеми. Явно сега новите властимащи са видели, че тези хора няма да се подадат на натиск и да допуснат схемите да действат, и затова бяха уволнени.

Кои са големите горски барони?

– Те от една страна са ловни феодали. Много от директорите на предприятия на практика се назначават със санкциите на съответните ловни феодали. В Северна България един от тях беше свързан с петролния бизнес, в Южна България са бивши банкери, или финансисти, които са ловните концесионери на ловни стопанства в тези предприятия. Така че връзката може много лесно да се хване. Направихме разследване в Агенцията по горите преди четири-пет месеца и се показа кой кой е, за какво се бори, как дърпа конците на стопанствата. Другите барони са всъщност силни местни кметове. Примерно в Родопите ние показахме как на кмета на Доспат съпругата му държи една от основните дърводобивни фирми. В община Велинград, мисля че съпругата на кмета и бивши общински съветници държат монополната фирма, която определя правилата на пазара. В Петрич преди година-две доказахме как местен депутат с още двама бивши общински съветници от ГЕРБ владееха основните фирми за дърводобив и извършваха страхотни незаконни сечи- те решаваха кои да са директорите, техни хора бяха директори. Така че от една страна имаме ловни феодали, от друга силни местни кметове, които много често са в симбиоза.

Същата наша колежка, която се занимаваше с предишните ваши разкрития, сега подхвана ловното стопанство "Искър", където Гайтански е един от недосегаемите хора на ДПС. И там една сграда от декар и половина е обявена за барака , която очевидно има друго предназначение…

– Така се твърди от съда. На практика сателитни снимки, преподаватели от лесотехническия институт също, и всеки който е бил там, го отрекоха публично. Там изникна един огромен ловен хотел …

Това ли е същата барака?

– Те твърдят, че там има барака, но на практика там никога не е имало сграда. И ако е имало нещо малко преди 30-40 години, в последните 10 години то изобщо не е съществувало. Строежът на хотела  се аргументираше с това, че старата сграда ще падне. На сателитните снимки там се вижда, че е имало една хубава поляна. Не е имало един забит пирон, нито един квадратен сантиметър бетон върху тази поляна, където сега изникна новия ловен хотел. Но даже и съдът беше убеден да узакони този хотел, с мотив че там е имало някаква сграда. Освен този незаконен строеж, ние  установихме с актове, че има още два – един свинарник, в който под предлог, че ще се развъждат диви свине, се отглеждат питомни прасета, и една  нова сграда, за която се твърдеше, че уж е била на мястото на старата, но от сателитните снимки се виждаше, че старата сграда е била със съвсем друга форма и по-малка площ. Това е едно незаконно строителство, което се вихри в ловно стопанство "Искър". Горските колеги са принудени да лъжат, че всъщност това са стари строежи, макар че от снимките се вижда, че е пълна лъжа. Колеги, които са изключителни професионалисти са принудени да  лъжат от името на концесионера, само за да не му се нарушават  интересите. Това е пример за управлението от задкулисието на кметове и ловни феодали.

Държавата има ли някаква полза от ловните стопанства?

– Доказахме с анализ, че ловните права, ловните хижи, ловните полета и дивеча се използват ексклузивно. Даже имам един  договор, в който думата "ексклузивно" е записана от ловните феодали в Стара планина. Всичко това се ползва ексклузивно. Обаче доказахме с анализ, че 75 на сто  от сметката се плаща от ловните стопанства и то от приходите от дърводобив. Тоест сечта на горите покрива 75% от разходите на тези ловни феодали да се възползват ексклузивно от ловните хижи, от дивеча, да си канят собствените си приятели – съдии,бизнеспартньори… И това е задкулисието, което управлява държавата…

Това май няма разрушаване. Няма ли да дойде горския?

– Ще дойде.

В гората айдуците гърмят. Получавали ли сте заплахи?

– Не съм получавал, но от тях няма да има полза. Тази битка я водя от името на десетки лесовъди , които ми помагат, и стотици фирми, които искат да се измъкнат изпод политическия ботуш и монопол на конкретни фирми. Тези хора не излизат с лицата си, но вече почнаха да говорят. Не излизат защото и новата власт, която използва старите  модели на ГЕРБ , ако някой надигне глава, го унищожават. Допускам че може да се направят опити да ме изолират, да се появят компромати, но колелото вече се е завъртяло.

 

Разговора води: Емил Янев

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст