България ще наложи вето на ембаргото на ЕС срещу руския нефт

Нефтохим Бургас

Към момента няма официален отговор на искането на България за изключването ѝ от налагането на санкции върху руския нефт от страна на Европейския съюз. Това съобщи председателят на Комисията по енергетика в Народното събрание и депутат от ПП Радослав Рибарски. "Разговорите продължават. Българското правителство е решило да направи всичко възможно", посочи той пред bTV. По думите му за страната ни трябва да важат същите аргументи като за Унгария и Словакия. Рафинерията в Бургас е настроена технологично за преработка на руски нефт. "Към момента сме категорични, че ще се борим до последно. Ако нещата опрат до кокала – да, най-вероятно ще наложим вето (на решението за ембарго на руския нефт – бел. ред.)", потвърди депутатът.

Председателят на енергийната комисия не коментира възможните негативи на едно такова вето за нашата страна и заяви, че в момента "сме се концентрирали на позитивите". До края на следващата седмица ще имаме отговор от Европейската комисия за нашето искане – две години отсрочка за България от тези санкции, поясни Рибарски.

Преди ден стана ясно, че Европейската комисия е внесла изменения в предложението за ембарго върху руския петрол, така че да се удължи периодът преди влизането му в сила за Унгария, Словакия и Чехия. Съгласно редактираното предложение Унгария и Словакия ще могат да купуват и да внасят руски петрол по нефтопроводите до края на 2024 г., а Чехия ще продължи да го прави до юни 2024 г. България също е поискала отсрочка, но не я е получила, тъй като според един от източниците "няма реално основание за това". Другите три страни имат "обективен проблем".

Същевременно председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изрази увереност, че Съюзът ще постигне разбирателство за новия пакет санкции срещу Русия. "Уверена съм, че ще одобрим този пакет. Може да ни отнеме ден повече, но се движим в правилната посока", каза Фон дер Лайен на конференция, организирана от вестник "Френкфуртер алгемайне цайтунг".

Унгария не може да подкрепи новия пакет от санкции на Европейския съюз, който включва ембарго върху вноса на петрол, обяви унгарският министър-председателят Виктор Орбан. И отбеляза, че в сегашния си вид предложението на ЕК за забрана на вноса на руски петрол би било равносилно на "атомна бомба", хвърлена върху унгарската икономика. Той добави, че страната му е готова да преговаря, ако види ново предложение, което да отговаря на унгарските интереси.

В сряда ЕК предложи най-строгия досега пакет от санкции срещу Москва заради войната ѝ в Украйна. Но няколко държави, обезпокоени от въздействието на прекратяването на вноса на руски петрол, застанаха на пътя на споразумението, защото се опасяват, че спирането няма да им даде достатъчно време да се адаптират.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST