Русия продължава интензивния обстрел на завода “Азовстал”

Азовстал

Русия продължава с интензивния обстрел на завода "Азовстал" в Мариупол, съобщи заместник-командир на полка "Азов" Святослав Паламар. По време на онлайн пресконференция на бойците, които са последните защитници на пристанищния град от руското настъпление, Паламар заяви, че не може да потвърди информацията, че всички цивилни са евакуирани от металургичния комплекс, предаде БНР. По-рано украинският вицепремиер Ирина Верешчук обяви, че всички жени, деца и възрастни, които седмици наред се криеха в "Азовстал" са били изведени от там.

Междувременно беше съобщено за десетки нови жертви при руски въздушен удар в Източна Украйна. "Няма да се предадем, не можем да направим такъв голям подарък на врага, ще се бием срещу агресора, който донесе терор в Украйна", казаха бойците от Азов.

По време на онлайн пресконференция капитан Святослав Паламар посочи, че в момента няма прекратяване на огъня. По думите му руските сили продължават обстрела срещу металургичния комбинат. "Най-лошото е, че не е пристигнало никакво специално оборудване в завода. Никой от украинските власти, нито от международните организации, не е идвал тук. Не са гледали мазетата, не са проверявали бомбоубежищата. Не помогнаха да потърсят и да разберат дали има още цивилни. Възможно е да има. Възможно е да има десетки тела под развалините. През цялото време сме под тежък обстрел от въздух, както и от срана на от военноморски сили, танкове, артилерия и реактивни системи за залпов огън. Практически ние сме сами. Вече минаха два месеца и половина и не знаем какво се случва. Възможно ли е да ни помогнете, никой не говори открито с нас – или може би сме забравени?"

Паламар съобщи за голям брой ранени бойци и обърна за помощ към международната общност, ООН и украинските власти да те бъдат евакуирани, за да получат медицинска помощ.

Областният управител на Луганска област предполага, че най-малко 60 души са загинали при руски въздушен удар срещу училище в село Билогоровка. В сградата да били приютени общо 90 души, като 27 са били спасени.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST