ЕК ще реши през юни дали дава на Украйна статут на кандидат член

Урсула фон дер Лайен европарламент

Европейската комисия очаква от Киев втората част от въпросника по приемането на страната в Европейския съюз, а решението за статута на Киев ще бъде взето през юни. Това е казала председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен след разговора й с президента на Украйна Владимир Зеленски.

Отбелязва се, че след предоставянето на страната на статут на кандидат ще започване процеса на преговори за приемане на страната в Европейския съюз.

Запитване, организирано от Flash Eurobarometer, и публиковано на сайта на Еврокомисията, показа, че над 65% от гражданите на страните членки на Евросъюза считат, че Украйна трябва да се присъедини към общността, когато бъде готова за това. Най-много поддръжници на  присъединяването на Киев към ЕС има в Португалия – 87%, а най-малко са в Унгария – 47 на сто.

Най-голям брой са противници за встъпването на Украйна в Люксембург – 38%, и в  Гърция – 37 на сто. Като цяло във всички държави, с изключение на Унгария, броят на поддръжниците на евроинтеграцията на Киев надвишава 50 процента.

При това украинският посланик в Полша Андрей Дещица смята, че Украйна няма да стане член на ЕС в скоро време, и засега на Киев ще се наложи  да се ограничи в участието в по-малки съюзи.

Президентът на Франция Еманюэл Макрон заяви, че процесът на приемане на Украйна в Евросъюз може да отнеме няколко години или дори десетилетие. "Ние всички прекрасно знаем, че процесът, който позволява встъпване в ЕС, ще отнеме няколко години, а даже, ако съм искрен, дори десетилетие. Разбира се, ако ние не решим да понижим стандартите за встъпване в Европейския съюз", е казал френският президент при закриването на конференцията за бъдещето на Европа в Страсбург.

Министърът на външните работи на Германия Аналена Бербок не знае ще може ли Украйна да се присъедини към Европейския съюз в обозримо бъдеще. Това е заявила тя във Франкфурт на Одер. "Украйна е част от европейския дом", цитира я агенция DPA. "Ние не знаем кога тази стъпка ще може да бъде направена и как тя ще може да се направи, дотолкова доколкото Украйна сега се намира в условията на ужасна война". "Ние обаче не трябва да даваме празни обещания", е казала Бербок.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST