ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Хърватският премиер в Киев: Знаем какво е да си под агресия

андрей пленкович володимир зеленски

Хърватия се възхищава на съпротивата на украинския народ и неговите европейски стремежи, каза снощи в Киев хърватският премиер Андрей Пленкович, цитиран от агенция Хина.

Пленкович пристигна в Киев вчера на необявено посещение в навечерието на Деня на Европа. В речта си той изрази пълната подкрепа на Хърватия за съпротивата на украинския народ срещу агресията на Русия и за европейския път на Украйна. 

Възхищаваме се на вашата съпротива срещу руската агресия. Борите се не само за свободата на Украйна, но също така за ценности, които всички ние споделяме, каза хърватският премиер.

Той допълни, че самата Хърватия е била подложена на военна агресия и затова "разбираме колко тежък е натискът и колко трудна е ситуацията за защитниците и украинците“.

Пленкович отбеляза на съвместна пресконференция с украинския президент Володимир Зеленски, че е добре запознат с европейските стремежи на Украйна. Преди да стане премиер той бе шеф на делегацията на Европейския парламент за отношенията с Украйна и ръководеше наблюдателската мисия на ЕП за изборите в страната през 2014 година. 

Хърватският премиер каза, че е готов да сподели опита на страната си за възстановяването след войната, разчистването на мини и помирението.

Той поздрави Украйна за бързия отговор на въпросника за ЕС, връчен на украинския президент в Киев от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, което е първата стъпка на страна-кандидатка да получи статут на кандидат за членство.

"Ние ще бъдем на ваша страна на всяка стъпка от пътя“, каза Пленкович.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст