Италия ще похарчи 13.7 млн. евро, за да пази имуществото на руснаци под санкции

Пари

През 2022 година правителството на Италия ще похарчи 13.7 млн. евро, за да опази арестуваното имущество на руснаци, попаднали под санкции, съобщава La Republica. По данни на изданието, стойността на задържаната собственост – вили и яхти, е около 2 млрд. евро.

В рамките на падготвяните поправки в нов законопроект, Италия се кани да вземе „минимални и неотложни“ действия за опазване на замразените в страната активи, включително и защитата им от вандали. Изданието отбелязва, че правителството ще поиска от собствениците на това имущество да платят компенсация за всички разходи по опазването му. В случай че 180 дни след прекратяване на срока на действие на санкциите, те не платят, Рим ще продаде арестуваните вили и яхни и „отделни предмети“, които са били в тях.

Ще се иска заплащане на услугите по обслужване на тези яхти в пристанищата, а също така и осигуряване на тяхната безопасност. Медиите в Италия съобщиха, че вилата на руския пропагандист Владимир Соловьов на езерото Комо вече е била обект на вандалски акт. Ако яхтите не бъдат продадени, то те може да бъдат предадени за ползване от италианските служби.

На 12 март финансовата гвардия на Италия задържа яхтата, която е част от активите, попаднали под санкции, на руския милиардер Андрей Мелниченко. La Repubblica  посочва още, че правоприлагащите органи на Италия вече са конфискували и яхтите на Алексей Мордашов и Генади Тимченко.

Както пояснява адвокат Роберто Де Вита, окончателната конфискация и използването на имуществото в полза на трети лица е възможна само след произнасянето на съда за вината на неговия собственик за определено престъпление. Гаранцията за защита и уважение на частната собственост като част от спазването на правата на човека са заложени в Европейската конвенция за защитата на правата на човека и основните свободи. Това е причината, ситуацията около руското арестувано имущество да не може да се сравни със ситуацията, когато италианската държава конфискува и предаде за ползване от трети лица на имущество, принадлежало на мафията.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST