Бойко Рашков и Давор Божинович подписаха Споразумение за сътрудничество при бедствия

мвр хърватска

По покана на министъра на вътрешните работи Бойко Рашков на посещение в страната бе заместник министър-председателят и министър на вътрешните работи на Република Хърватия. В рамките на срещата бе обсъдена настоящата ситуация в Украйна, ангажимента на двете страни за предоставяне на временна закрила на украинските бежанци и миграционната ситуация по маршрута на Източното Средиземноморие. Бяха споделени мнения относно новия пакт за миграция и убежище и новата стратегия за по-силно и по-устойчиво Шенгенско пространство. Изтъкната бе важността на взаимното доверие и сътрудничество, на редовния професионален и политически диалог. Двете страни се обединиха около позицията, че управлението на миграцията и охраната на външните граници е важна област, по която България и Хърватия могат да си съдействат още по-активно в рамките на ЕС.

В контекста на все по-честите природни бедствия двамата министри разпознаха необходимостта от по-нататъшно укрепване на двустранното сътрудничество в областта на гражданската защита. Знак на това те поставиха подписи под  Споразумение за сътрудничество при бедствия. Документът определя общата рамка за сътрудничество в областта на превенцията и реагирането при бедствия,  условията и реда за оказване на доброволна помощ между страните в случай на бедствие на територията на някоя от тях, както и управлението на риска от природни и причинени от човека бедствия.

Двете страни взаимно си благодариха за ползотворната среща, подновиха високата си оценка за сътрудничество и изразиха готовност за неговото разширяване и задълбочаване, включително в нови области от взаимен интерес.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *