Датата 1 януари 2024 г. за приемане на еврото в България остава

Министерство на иновациите и растежа Даниел Лорер среща с представители на Асоциацията на банките в България и Фонда на фондовете Даниел Лорер Диана Митева Мартин Гиков

Датата 1 януари 2024 година, от която еврото ще се  приеме за официално платежно средство в България, се поддържа от всички. Според министъра на иновациите и растежа Даниел Лорер вече се работи за спазване на този срок.

Моето послание е към всички в парламента да се прояви изключителна отговорност, защото е нужно да се свърши много работа, отбеляза Даниел Лорер.  

Много е възможно на ниво Европейски съюз да има промени в критерия за инфлацията, защото тя е много висока в целия Европейски съюз. Тогава България ще го покрие с лекота, каза министърът.

Антиинфлационният пакет на правителството, който е в размер на повече от 1.5 млрд. лева, все още не е готов, но започва да се оформя. Част от мерките са свързани с размера на ДДС и акцизите, а други – с подкрепа на най-бедните българи, подчерта министър Лорер.

Крайното решение за приемане на еврото у нас естествено ще е в парламента. Още повече, че тази процедура изисква ремонт поне на 15-20 закона. 

Припомняме, че преди година, през юли, планът за въвеждане на европейската валута у нас беше публикуван за обсъждане. Според този документ, който преди това е бил приет от Координационния съвет за подготовка за членство в еврозоната, въвеждането на европейската валута е с целевата дата 1 януари 2024 г. и без преходен период.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *