“Мюних Ре” е отписал почти 700 млн. евро от руски и украински ценни книжа

пазари

"Мюних реиншуърънс" ("Мюних Ре") е преоценил руските и украински облигации в инвестиционния си портфейл и предупреждава, че продължаващите бойни действия в Украйна в комбинация с високите пазарни колебания и все още неовладяваната пандемия, създават "значителна несигурност" за икономическата му перспектива. Германският презастраховател е намалил с почти 700 млн. евро номинала на ценните книжа или с 370 млн. евро на нетна база, което е една от причините за спада на инвестиционния му финансов резултат. Освен това "Мюних Ре" е направил и свързани с украинския конфликт разходи за около 100 млн. евро.

"Финансовите последствия от войната и санкциите оказаха мощен негативен ефект върху баланса ни през първото тримесечие", коментира в официално изявление на 10 май главният изпълнителен директор на компанията Кристоф Юречка.   

Украинският конфликт предизвика серозни опасения от още едно застрахователно събитие с големи загуби за застрахователния бранш след пандемичния взрив преди две години. "Мюних Ре" успя да се възстанови от него благодарение на реализираната през миналата година над двойно по-високата печалба, която позволи да осъществи плановете си да задели 2.5 млрд. евро за акционерите. И макар че войната няма да причини съществени директни щети на компанията, защото този риск не е включен в традиционните имуществени застрахователни контракти, загуби ще има заради някои инвестиции, включително и в авиационния бизнес.   

Оперативната печалба на германския презастраховател от 780 млн. евро през първото тримесечие е намаляла с 2.3% спрямо същия период на 2021-а заради 42-процентния срив на инвестиционния резултат. Чистият приход обаче се е повишил до 608 млн. евро от 589 млн. евро година по-рано.   

Швейцарската презастрахователна група "Суис Ре" информира в началото на май, че е заделила свързани с войната резерви в размер на 283 млн. щ. долара през първото тримесечие. "Хановер Ре" също е направил допълнителни провизии за евентуални загуби от над 100 млн. евро.   

Застрахователи и презастрахователи са заплашени от искове за 11 млрд. щ. долара след като Русия промени правната рамка и на практика конфискува самолетите, отдадени на лизинг, обяви през март рейтинговата агенция "Мудис инвестърс сървис". Според "Стандард енд Пуърс глоубъл рейтингс" пък войната ще "внесе допълнителна несигурност и ще увеличи колебанията на печалбите от специалните линии на глобалните презастрахователни компании".

"Мюних Ре" информира през март, че няма да поднови презастрахователните си контракти в Русия и Беларус и прекратява бизнеса си в двете държави. Компанията спира и инвестициите си в региона.  

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST