ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Отличните банкови оферти за кредити и депозити

пазари

И в най-добрите банкови оферти, ако се четат внимателно, все някой детайл може да обърка или отблъсне интереса на потенциалния клиент. Тези продуктови оферти обаче са важни, за да може клиентите да имат по-ясна представа за това, което им се предлага. Пък и отличните предложения не са отлични за всеки, защото индивидуалните изисквания всеки са твърде различни. 

Очакванията са през месец май отпуснатите жилищни и потребителски кредити в банковата система да продължат своят ръст, казва анализаторката Десислава Николова. Сега, данните за  март показаха, че военния конфликт в Украйна не се отрази негативно върху намеренията за теглене на нови банкови заеми. А условията, при които се отпускат нови заеми за физически лица се запазват.

Без промяна са и условията по банкови депозити, при които за пореден месец се отчита забавяне в темповете на ръст, коментира Николова.

В началото на месец май ипотечният кредит 

за „отличен (6)” е кредитът „Дом за теб“ 

с превод на работна заплата, показва справка през калкулаторите на moitepari. bg.

Лихвата по кредита е в размер на 2.60% за клиенти с нетен месечен доход над 1000 лв. до 1800 лева. Споменахме, че по него се изисква превод на работна заплата, както и ползване на дебитна карта или ползване на застрахователни и пенсионни продукти.

Заемът на ЦКБ е предназначен за финансиране на имоти тип монолитно строителство. Максималното финансиране от страна на банката е 85% от стойността на имота (за София град, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Перник, Плевен, Велико Търново и Шумен) и пълна отговорност на кредитополучателя. Максималният срок на кредита е 25 години. 

Представа за параметрите може да получите примерно за недвижим имот на стойност 80 000 лв. – къща, апартамент – тухла/ЕПК. И размер на кредита – 40 000 лв. със срок  на погасяване 15 години. Изискуемият нетен доход на кредитополучателя е 1500 лева. Това, което предлага банката е ГПР: 2.89% и месечна вноска от 268.60 лв. Общо изплатената сума ще е 49 129 лева.

Класацията за потребителски кредит води една промоция на ПИБ. 

Договорената лихва по кредита е 4.10% за кредитополучатели с превод на работна заплата в банката, издаване на кредитна карта и ползване на банков пакет за електронно банкиране; 80 000 лв. е максималната сума, която може да бъде одобрена по кредита. Максималният срок за погасяване е 10 години.

Параметрите са следните:  размер на кредита – 80 000 лв. със срок 10 години. Банката иска минимален нетен месечен доход на кредитополучателя от 2 000 лева.

Колко струва кредитът? Изчисленията показват следното: ГПР: 4.75%, месечна вноска: 816 лв., общо изплатена сума: 99 931 лв.

Подобни оферти за кредити безспорно изглеждат съблазнителни. Но винаги, а камо ли сега при световна инфлационна вълна и в условията на непредсказуемост на войната в Европа, трябва да се задава въпроса: 

сега ли е моментът?

През 2022-2023 г. лихвите ще тръгнат нагоре, предупреждават в последните шест месеца все повече финансови институции, анализатори и експерти. От края на 2021 г. и досега въпреки лекото повишение лихвите по жилищните ипотечни заеми остават в рамките на 2.3 – 2.8%, което отново е исторически рекорд за най-ниски лихви на българския ипотечен пазар. 

Въпреки това все повече банки вече са затегнали режима за отпускане на ипотечни заеми. Анализите на кредитни консултанти показват, че средният размер на кредитите се е покачил само с около 5% и достига 121  000 лева въпреки ръста на цените на имотите и нарасналото търсене на по-големи и по-скъпи жилища. Този малък ръст на средния размер на кредита се дължи на по-голямото самоучастие, което банките вече изискват от клиентите. Процентът на финансиране, предпочитан от клиентите, е между 70 и 80%, но банките ги натискат и в някои сделки той достига до 50%.

При потребителските кредити лихвените нива в края на 2021 г. се движат между 4.5 и 6.5%, като и там имаме ръст на изтеглените потребителски кредити спрямо 2020 г. с около 10%.

Не малко анализатори очакват запазване на лихвените нива през тази година. 

“Кредит център” например прогнозира нов ръст на пазара на ипотеки с около 10%

а при потребителските кредити – 8% през 2022 година.

Ръстът при кредитите няма да бъде рязък. Съветът на кредитните консултанти е хората, които ще теглят ипотеки, да направят сметка как ще се отрази ръст на лихвите върху месечните им вноски, но и да „приспаднат” вероятната индексация на доходите си.

За спестителите,  минималната сума при откриване на депозит е 1 000 лв., оставени в банката за срок от минимум 1 месец и максимум 120 месеца. При сума на депозита от 150 000 лв. и срок 60 месеца се постига ефективна годишна лихва (ЕГЛ) 1.46%, а нетната сума на падежа ще е 161 250 лв., т.е над 11 000 лева  „печалба”.

Но дали да се бърза с подобна сделка?

Основните очаквания за повишение на лихвените нива у нас са свързани с решенията на ЕЦБ за вдигане на лихвите в общността. Досега нагласите бяха за повишение през есента – октомври-ноември. Но това все още не е съвсем сигурно, ако се съди по все по-редките и колебливи изказвания на висши представители на банката. 

Ако лихвите в ЕС все пак се вдигнат най-вероятно и депозитите у нас ще се отлепят от нулевата си доходност през следващата пролет. Така че и тук е въпрос на сметки дали да се изчакат смислени лихви и да се сключи договор с по-дълъг срок или да се дадат на влог с по-къс срок сега, за да не се дава шанс на крадците. А най-добре би било да се прегледат инвестиционните схеми с по-добра доходност и парите да се вложат там.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че правителство с ротационен премиер е способно да изведе за 18 месеца България от политическата криза?

Подкаст