215 км пътища в област Пловдив ще бъдат ремонтирани

път

Пътища с обща дължина 215 км в област Пловдив ще бъдат ремонтирани и проектирани предвижда програмата на Агенция „Пътна инфраструктура“ за тази година. От тях чрез текущия ремонт се планира да започне обновяването на около 37 км, както и да продължи ремонтът на над 11 км, на които е работено и през миналата година. Технологични проекти ще се изготвят за ремонт на над 80 километра. За близо 87 км предстои обявяване на обществени поръчки за изработването на технически проекти за основен ремонт, съобщиха от пътната агенция.

В област Пловдив ще бъде изграден и изцяло нов път. Министърът на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов възложи на АПИ да започне проектирането на ново трасе между Пловдив и Смолян. В предпроектните проучвания ще бъдат разработени три варианта за него. Целта е новият републикански път да поеме увеличаващият се всяка година трафик по направлението север – юг към граничния пункт „Рудозем“.

По програма „Текущ ремонт“ тази година ще приключат предвидените дейности в 11,1 км участък от път ІІ-56 Брезово – Раковски. През миналата година са изпълнени асфалтовите работи. Сега предстои поставянето на ограничителните системи и пътните знаци. Планирано е през 2022 г. да стартира обновяването на 3 пътни участъка, за които има изготвени технологични проекти. Те са за ремонта на 2,4 км от път ІІ-64 – в участъка от изхода на Пловдив до пътен възел „Север“ на АМ „Тракия“. 7 км от път ІІ-86 от Околовръстен път на Пловдив и 28 км от път ІІІ-667 Първомай – Асеновград също ще бъдат ремонтирани.

Очаква се с изпълнението на проектите значително ще се подобри пътната комуникация между общините и малките населени места с Пловдив.

През тази година АПИ ще изготви технологични проекти на редица трасета, за да може през 2023 г. те да бъдат също ремонтирани. Планирано е изготвянето на технологични проекти за ремонта на над 13 км от АМ „Тракия“ в област Пловдив, в участъка от 106-ти до 119-ти км.

С изпълнението на инвестиционната програма на АПИ ще се подобри експлоатационното състояние на важни пътни артерии в област Пловдив от значение за регионалната свързаност и за развитието на туризма, заявяват от Агенция „Пътна инфрастрктура“. Възстановяването на компрометираните участъци от второкласната и третокласна пътна мрежа в областта трябва да подпомогне развитието на икономиката в един от най-индустриализираните региони на страната.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *