Американската търговска камара в България откри офис във Вашингтон

Петър т. Иванов и Айша Водник амчам вашингтон

Американската търговска камара в България открива своя нов офис в столицата на САЩ. Той ще служи както на американски бизнеси, които искат да разраснат своите операции в България, така и на български компании, които планират да навлязат на американския пазар, съобщиха от АмЧам. Новината бе съобщена по време  на Годишната среща на върха на Асоциацията на Американските търговски камари в Европа (AmChams in Europe, ACE), която се провежда тази седмица. Българската делегация бе приветствана и от Марджъри Чорлийнс, старши вицепрезидент за връзките с Европа към Търговската камара на САЩ. В рамките на една седмица висшите ръководители на камарите обсъждат икономически, търговски и геополитически въпроси, касаещи Трансатлантическата икономика с висши представители на Търговската камара на САЩ, Държавния департамент, Министерствата на търговията, отбраната и други, както и със старши анализатори на Атлантическия съвет (The Atlantic Council).

От страна на Американската търговска камара в България на събитието присъстваха Оливие Маркет, президент на камарата, Петър Т. Иванов, главен изпълнителен директор и Омуртаг Петков, член на борда и председател на Комитет „Върховенство на закона“. От страна на AmChams in Europe събитието бе уважено от Сюзън Дангър, президент на АСЕ и главен изпълнителен директор на Американската търговска камара в Европейския съюз (AmChamEU) и от Айша Водник, вицепрезидент на ACE и главен изпълнителен директор на Американската търговска камара в Словения, както и от представители на други над 30 камари от Европа.

"Откриването на офиса на AmCham във Вашингтон е едно дълго обмисляно и добро решение на нашия борд. Всъщност, то е още една значимо събитие към нашия принос за развитие на българо-американските бизнес отношения. Двете страни – България и САЩ, са партнират както на двустранна основа, така и в множество проекти и програми, като част от Трансатлантическата икономика. Това „наше българско пристанище“ в столицата на САЩ ще даде на нас, като камара и на нашите членове, стратегическо предимство. В бъдеще то ще подпомогне контактите между отделни бизнеси, от една страна, и между бизнеси и правителствата, от друга“, сподели Оливие Маркет, президент на Американската търговска камара в България.

Петър Т. Иванов, главен изпълнителен директор на АТК„ пък отбеляза, че миналата година – втората поред по време на пандемия, от камарата са взели това дръзко и важно решение. И са пристъпили към неговата реализация: да се създаде юридическо лице в САЩ, което да служи на настоящите членове на камарата, да подпомогне с привличането на нови и да бъде сред инструментите за насърчаване на търговията, обмена на технологии и развитие на общностите от двете страни на Атлантика. "Нашият офис в САЩ ще се стреми да свързва бизнес от София, Пловдив, Варна с Вашингтон, Чикаго, Сиатъл, Силициевата долина и още редица други локации. Убеден съм, че той ще е продуктивен и всички очакваме много положителни новини от него“, подчертава Петър Т. Иванов.

Американската търговска камара в България (AmCham Bulgaria) е гласът на Трансатлантическата икономика в България вече над 27 години. Тя обединява над 300 американски, мултинационални и български компании с доказана репутация.

Камарата членува в Асоциацията на Американските търговски камари в Европа (ACE, AmChams in Europe), партньор е на Търговската камара на САЩ (U.S. Chamber of Commerce) във Вашингтон. Тя подкрепя и Инициативата „Три морета“ от 2019 година.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *