Директорът на ГДНП участва в среща на полицейските началници от Югоизточна Европа

полиция юие

Срещата на полицейските началници на страните от Югоизточна Европа се проведе на 10 и 11 май в Загреб, Хърватия, с подкрепата на френската полиция, в контекста на френското председателство на Съвета на Европа. В дискусиите на форума, чийто основен фокус бяха обмена на мнения и възгледи в приоритетни за държавите от региона области, сред които незаконната миграция, контрабандата на мигранти и контрабандата на наркотици, се включи и изпълнителният директор на Европол Катрин де Бол.

Пред колегите си директорът на ГД „Национална полиция“ главен комисар Венцислав Кирчев отбеляза, че от началото на годината се наблюдава тенденция за покачване на незаконния миграционния натиск, наблюдава се активизирането на вътрешни и трансгранични престъпни мрежи, участващи в незаконното трансфериране на нелегални мигранти през т. нар. „Западнобалкански маршрут“, към страните от Западна Европа.

Според данните предимно чужди граждани, пребиваващи в началните точки на маршрутите или в крайната точка на канала, осъществяват организацията, координацията и разплащането за трафика на граждани на трети страни по маршрута от Средния Изток през Балканите към държавите от Западна Европа. Цената на пътуването на един човек от Турция до избрана крайна точка варира от 3000 до 7000 евро, основно заплащането се извършва по метода „хавала“. Главен комисар Кирчев коментира и изведените от анализа констатации, че чрез незаконния миграционен поток се осъществява и част от трафика на наркотични вещества през територията на България по т.нар. „Балкански път на дрогата“. Нелегални мигранти пренасят наркотици – основно хероин, а в последно време и метамфетамин, като по този начин заплащат „услугата“ за прекарването. По отношение на трафика на марихуана се забелязва засилване на ролята на страната ни като транзитна точка.

Участниците се обединиха около становището, че укрепването на полицейското сътрудничество в Европа като цяло и в частност в Югоизточна Европа е от решаващо значение за успешното справяне със съвременните предизвикателства пред сигурността в сложната обстановка, предизвикана от пандемията и от войната в Украйна. В този смисъл бе приветствана подкрепата от страна на Европол и на Платформата за координирани действия срещу нелегалната миграция (Joint Coordination Platform) за запазване на сигурността в Европа. Дадена бе подкрепа за страните, участващи във формата, по пътя към европейска интеграция чрез по-добро регионално и полицейско сътрудничество и използването на инструментите на ЕС, особено по отношение справянето с тероризма, организираната престъпност и нелегалната миграция.

В срещата в Загреб участие взеха полицейските началници на Албания, Босна и Херцеговина, България, Гърция, Косово, Румъния Хърватия, Северна Македония, Словения, Франция, Черна гора.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *