Рязко увеличение на проектите за втечнен газ по света

Нидерландия ротердам пристанище терминал втечнен природен газ

Повишеното търсене на втечнен природен газ (LNG) предизвика най-големия прилив на нови LNG проекти в света за повече от десетилетие. Тези проекти обаче ще са готови и ще могат да се ползват едва след 2024 г. Това показва проучване на шведския изследователски сайт "Рюстад Енерджи" (Rystad Energy). 

Очаква се световното търсене на втечнен природен газ да достигне 436 милиона тона през 2022 г., изпреварвайки наличните доставки от едва 410 милиона тона, посочват от "Рюстад Енерджи". Дисбалансът на доставките и високите цени "ще подготвят сцената за най-възвишената среда за проекти за втечнен природен газ за повече от десетилетие", въпреки че доставките от тези проекти ще пристигнат и ще осигурят облекчение след 2024 г. Решението за рязко намаляване на зависимостта от руския газ и увеличаването на вноса на втечнен газ изглежда ще трансформира глобалния пазар на LNG.

Повече от 20 проекта за втечнен природен газ по света с общ капацитет от над 180 милиона тона годишно (tpa) отчитат наскоро известен напредък в строителството. За да бъде сигурен в доставките на втечнен природен газ през 2030 г., пазарът ще се нуждае от повече от 150 милиона тона годишно от планираните 186 милиона тона годишно, което означава, че трябва да бъдат реализирани повече от 80 процента от проектите, допълват анализаторите от "Рюстад Енерджи" .

Американските проекти са в печеливша позиция. Някои от тях са в латентно състояние и в очакване търсенето да се повиши, като "сега им е даден нов живот". Мексико също е добре позиционирано за азиатски износ поради географската близост и липсата на зависимост от транзита през Панамския канал и изглежда набира скорост сред азиатските купувачи. В същото време по-високите цени ще забавят растежа на търсенето на втечнен природен газ в Азия в средносрочен план, което означава, че континентът ще остане зависим от мазут и въглища. В някои сценарии търсенето на втечнен природен газ в Азия може да бъде трайно намалено и разгръщането на възобновяеми енергийни източници е ускорено, считат от "Рюстад Енерджи".

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *