Съдът реши: Отказът на Даниел Лорер да предостави Меморандума за електроавтомобилите е незаконен

съд бургас

Сайтът за разследваща журналистика “Биволъ” осъди министъра на иновациите и растежа Даниел Лорер в Бургаския административен съд (АСБ). Решението е без право на обжалване. Това се случи 4 месеца, след като правителството на Кирил Петков опита да скрие Меморандума за разбирателство с „Некст.Е.Го България“ АД за изграждане на фабрика за електромобили до Ловеч. По време на тази 7–месечна сага с искането на Биволъ да бъде предоставен съответният меморандум за широко промотираната инвестиционна сделка, Министерският съвет препрати по компетентност казуса на Министерството на икономиката, оглавявано във втория служебен кабинет на Стефан Янев от бившата съветничка на Кирил Петков – Даниела Везиева.

Вместо нея отговори Даниел Лорер, тъй като инвестиционните сделки са прехвърлени в новообразуваното Министерство на иновациите и растежа, оглавено от този кадър на „Продължаваме промяната“. Именно той взе решението да откаже да предостави на медията ни прозрачност върху обявения за “най-голям инвестиционен проект” строеж на завод за електромобили край Ловеч. Биволъ разледва щироко промотираната сделка от Правителството, обявена като най-голям инвестиционен проект за последните години.

Претекстът е – отказът на „инвеститора“ да бъде разгласяван меморандума, защото щели да бъдат засегнати важни “държавни и частни интереси”. Какви точно са те, остава пълна мистерия. Медията ни подаде жалба до АСБ (Административен съд Бургас). На 29 април 2022 г. съдът отмени решението на Лорер като “незаконосъобразно”. В Решението се задължава министър Лорер да предостави исканата обществена информация в пълен обем.

На 29 април 2022 г. Бургаският административен съд обаче излезе с Решение Nr. 561 по Жалбата на Биволъ, според което “не е доказано, че разкриването на информацията действително ще засегне интересите на трето лице”, “следва да се приеме, че не е налице приетото от органа основание и постановеният отказ е материално незаконосъобразен”. “С оглед изложените съображения съдът приема, че с оспореното решение незаконосъобразно е отказан на жалбоподателя достъп до пълния текст на Меморандума, поради което същото следва да се отмени в обжалваната част и преписката да се изпрати на Министъра на иновациите и растежа /Даниел Лорер/ за ново произнасяне по заявлението в тази част”, постанови БАС, т.е. за предоставяне на исканата информация за съдържанието на Меморандума по ЗДОИ. Лорер не видял обществен интерес към сделката.

Според новопоявилия се министър на иновациите в кабинета „Петков“, той не виждал основания „Биволъ“ да получи искания по ЗДОИ меморандум между правителството и „Некст.Е.ГО България“, за да не бъдели накърнени интересите на частния инвеститор. „По отношение на предоставянето на копие от меморандума, не е обосновано предоставянето на самия документ в цялост, тъй като меморандумът, приложение към който е и инвестиционният проект, съдържа информация, която се оценява от инвеститора като поверителна за дружеството и за която същият не дава съгласие за разпространяването й..“, смята министърът на Кирил Петков.

Общественият интерес по тази сделка обаче бе създаден и нагнетен именно от правителството, като силен предизборен ПР за Кирил Петков и неговата успешна работа като служебен министър на икономиката. Абсурдно е да се твърди в последствие, че въпросната, широко промотирана по всички медии, сделка всъщност не е обект на обществен интерес, след като самото правителство се е постарало тя да се превърне в такъв!

Интересно е, че самият Кирил Петков преди да стане Министър-председател, заяви пред Биволъ, че е готов да даде цялата информация по въпросната сделка с братя Домусчиеви и албанската фамилия Дестани. Това негово изявление се оказа в пълно противоречие с действията на неговото правителство, след като той взе изпълнителната власт, което и наложи завеждането на делото и осъдителното решение в полза на Биволъ от съда. Абсолютно неоправдано и нелогично остана отказът от предоставянето на исканата информация за конкретния документ, който в никакъв случай не може да бъде приет за секретен или обявен за недостъпен за обществеността. Тук възникват въпроси, които очакват своя отговор в бъдеще време.

Даниел Лорер директно защитава бившия и действащия си шеф в качеството му на тогавашен министър на икономиката, вкарал служебното правителство на Стефан Янев в неясна сделка.

Сайтът «Биволъ» на 4 януари 2021 г. изпрати жалба до Административния съд – Бургас, чрез адвокат Делян Иванов. В нея медията ни обяснява аргументирано и подробно как институциите като Министерски съвет, Министерството на икономиката и правоприемникът му в лицето на Министерството на иновациите и растежа няколко месеца наред отказват на «Биволъ» пълната информация по ЗДОИ, включваща копието на съоветния меморандум между служебното правителство на Стефан Янев и инвеститора във фабриката за електромобили край Ловеч. Всъщност институциите месеци наред си служиха с “добрия стар” похват от тоталитарно време на “прехвърляне на топката”, като фактически отказваха предоставяне на пълната информация. „Частичният отказ на министъра на иновациите и растежа да предостави меморандума за разбирателство между правителството на Република България и „НЕКСТ.Е.ГО България“ АД за изпълнение на приоритетния инвестиционен проект „Изграждане и управление на иновативен завод за производство на електрически автомобили Е.GO в гр. Ловеч“ накърнява правото ми на достъп до обществена информация, вече признато преди това от Министерски съвет.

Според „Биволъ“ този този отказ на министъра на иновациите и растежа Даниел Лорер е „изцяло незаконосъобразен“. В крайна сметка съдът изцяло потвърди тезата ни и посочи, че мотивите на Министъра са неубедителни.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *