ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

EK: Преговорите по новите санкции срещу Русия продължават

ес

В Съвета на ЕС все още продължават преговорите по новите санкции срещу Русия, които Европейската комисия предложи. Това обяви говорител на Комисията. Засега обаче няма новини по въпроса.

На 4 май ЕК предложи налагането на нови санкции срещу Москва, които включват ембарго на руския петрол, отстраняване на още руски банки от системата за международни разплащания SWIFT, спиране на излъчването на три руски телевизии. Предвиждат се също санкции срещу високопоставени руски военнослужещи, отговорни за военните престъпления в Украйна.

По-рано европейското издание на сайта "Политико" съобщи, позовавайки се на европейски дипломати, че е възможно предложенията на ЕК да бъдат одобрени скоро, с изключение на петролното ембарго, за което ще продължи да се търси необходимото единодушие. В началото на седмицата върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел съобщи, че следващата седмица европейските външни министри може да обсъдят въпроса на среща в Брюксел, ако до неделя посланиците на държавите от ЕС не постигнат споразумение. 

На 8 май срещата на посланиците на страните членки завърши без резултат. Няколко държави, сред които и България, поискаха изключение и удължаване на срока на внос на руски петрол. Мотивите на Унгария, Словакия и Чехия са, че нямат достъп до море и не могат да внасят петрол по друг начин, освен чрез тръбопровода "Дружба" от Русия. Нагласите бяха трите държави да получат по-дълъг срок от края на тази година. Очакваше се Брюксел да им разреши да осъществят постепенно спиране на вноса на руски петрол до 2024 година, но за София подобно изключение не се предвиждаше.

Тогава агенция Блумбърг обяви, че Унгария продължава да блокира въвеждането на европейско ембарго върху руския нефт. Според източниците на агенцията предложената отсрочка за вноса на руски нефт за Унгария не е успяла да убеди властите в Будапеща и те са блокирали решението.

Миналата седмица председателят на Комисията по енергетика в Народното събрание Радослав Рибарски заяви, че ако отсрочка не бъде получена, България може да наложи вето на общото решение. Днес (15 май) обаче премиерът Кирил Петков обяви от парламентарната трибуна, че в този момент от ЕК разбират, че България не е в позиция да се откаже от руския нефт и "биха сложили страната ни в списъка на държавите с възможност да продължат вноса", тъй като нашата рафинерия наистина е зависима към момента от руските доставки. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст