Все още уточняваме какви и колко самолети ще получим от САЩ

Драгомир Заков мин. на отбраната

Все още уточняваме какви и колко самолети ще получим от САЩ, за да можем да осигурим военновъздушната защита на страната ни в периода между невъзможността на МиГ-29 да изпълнява задачите си по Air Policing до идването на първите осем Ф-16. Това съобщи в кулоарите на парламента министърът на отбраната Драгомир Заков в коментар за проведените във Вашингтон разговори на българската делегация, водена от премиера Кирил Петков.

"Това са тези втора ръка Ф-16, за които става дума, дали ще бъдат втора ръка Ф-16 или друг самолет, все още не е ясно – това е само една от опциите. Ако са Ф-16 втора ръка, които ще трябва да запълнят тази празнота, тогава ние ще трябва да ускорим, разбира се и обучението на нашите пилоти, за да могат да летят на тези самолети", допълни той.

Засега не е ясно дали и колко ще платим за тези самолети. Заков уточни, че все още не сме получили оферта и за втората партида от 8 нови изтребители Ф-16, договорени от предишния кабинет.

"Още не сме я получили, тъй като все още работим с американската страна и договаряме някои от опциите, които искаме да има в самолета или такива, които искаме да отпаднат. Идеята е да получим един оптимален вариант на искане от наша страна за способности на този самолет. Целта не е да се махат способности, а да намерим най-оптималния вариант за пакета, който искаме да придобием", обясни военният министър.

В момента се водят преговори с партньорите ни от НАТО за усилване на охраната на българското въздушно пространство, след като на 31 май изтече мандатът на нидерландските самолети, изпълняващи съвместни дежурства.  "Очакваме, да, разбира се. Мисля, че в момента имаме нужда от наши съюзници", уточни Заков..

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST