ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Продадоха събрани съчинения на Гогол на аукцион за 3.2 млн. рубли

Николай Гогол

Единственото издание на събрани съчинения на Николай Гогол, което е излязло през 1842 година, докато писателят е бил жив, беше продадено на аукцион за 3.2 млн. рубли.

"На аукциона беше предложен комплект от четири книги: "Вечери в селцето край Диканка" /1830 г./, "Миргород. Повести, които са продължение на "Вечери в селцето край Диканка", "Повести" и "Комедии", които са в типичните за епохата полукожени корици", се отбелязва в съобщението.

В продадения екземпляр има подписи и личния печат на Гогол, а също така и два портрета на писателя. Експертите на аукциона коментират, че книгите са напечатани на тънка хартия, поради което някои от тях не са в добро състояние.

Заедно с това, на аукциона са били продадени и издания на Александър Пушкин – "Братя разбойници" и "Стихотворения на Александър Пушкин", които са били издадени, докато писателят е бил жив, за 2,4 млн. рубли.

По-рано френският Льо Монд съобщи, че в Париж читателите все по-често търсят и  купуват произведения на руски и украински класици.

Николай Василиевич Гогол (на руски: Николай Васильевич Гоголь; на украински: Микола Васильович Гоголь) е руски писател от украински произход. Признат класик на руската литература. Най-известната му творба е романът "Мъртви души /1835 – 1841 г./, разглеждан от мнозина като първия модерен руски роман.

С творбата си "Омагьосаното място“ от 1831-1832 г. той постига успех, показвайки способностите си да съчетава фантастичното със страшното. След като се проваля като помощник-лектор по световна история в Санктпетербургския институт, решава да се отдаде изцяло на писането.

Гогол умира на 4 март 1852 г. от крайно физическо изтощение, защото се опитва чрез гладуване „да изгони дявола от себе си“. Той е погребан в гробището на Новодевическия манастир. Последните му думи са: „Ще се смея през сълзи.“

Ролята на писателя в съвременната световна култура е огромна, казват всички експерти.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст