ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Френският премиер Жан Кастекс подава оставка

Жан Кастекс

Очаква се премиерът на Франция Жан Кастекс да даде оставката си на президента на страната Еманюел Макрон днес. Това съобщава телевизионният канал BFM като се позовава на свои източници.

В списъка с възможните кандидати за поста на ръководител на правителството се подреждат поне пет имена. Като един от основните претенденти, френските експерти назовават сегашния министър на труда, заетостта и интеграцията Елизабет Борн. Високи шансове да оглави кабинета, според оценките на анализаторите, имат ръководителят на региона Голям Реймс Катрин Вотрен и заместник-председателят на Сената (Горната камара на френския парламент) Валери Летар. В списъка на Макрон, според информацията на експертите, влиза и генералният директор на ЮНЕСКО Одре Азуле и ръководителят на организацията UNITAID, която ръководи програми по финансиране на борбата с ипидемиите – Марисол Турен.

Президентът Макрон  неведнъж е заявявал, че би искал да види на поста премиер жена. За цялата история на френската република нейното правителство само веднъж е било ръководено от дама: представителката на Социалистическата партия Едит Кресон беше министър-председател от май 1991 година до април 1992-а.

Върху новия премиер, подчертават от президентското обкръжение, ще легне още в близките дни задачата да организира избирателната кампания във връзка с приближаващите избори за Национално събрание (Долната камара на парламента), които ще се проведат в два тура на 12 и на 19 юни.

Министър-председателят Кастекс, който преди да заеме този пост беше заместник-ръководител на президентската администрация, беше назначен на поста през юли 2020 година. Тогава той пое управлението на страната от премиера Едуар Филип, който преди това оглавяваше правителството в продължение на три години.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст