Не можем да рискуваме и с ембарго върху руския нефт

Министър-председателят Кирил Петков се срещна с премиера на Нидерландия Марк Рюте

"Ние бяхме страната с най-голяма зависимост от руския газ, а сега сме страната с нулева зависимост. Паричните средства, които спряхме за режима на Путин, бяха огромни. Ние искахме да се придържаме към договора, но не бяхме съгласни той да се променя едностранно. България даде своя огромен дял за спиране на паричните потоци към Путин и очакваме, че от Европейската комисия ще проявят разбиране – не може, след като от 95% сме паднали на 0% газ, да наложим ембарго на единствената си работеща рафинерия. Затова искаме да бъдем част от изключенията, докато не сме готови с други инфраструктурни възможности – докато не стане петролопроводът от Гърция".

Така отговори премиерът Кирил Петков на въпрос на холандски журналист дали страната ни подкрепя ембаргото на Европейската комисия върху руския нефт. Това стана по време на съвместната пресконференция на премиера ни с холандския му колега – Марк Рюте, днес, на 16 май, в сградата на Министерския съвет. Премиерът на Нидералндия е на официално посещение в страната ни.

"България доказа, че не се гъне под натиска на чужда държава – ние имаме силата да отстояваме позицията си, но за петрола не сме в състояние да поемем подобен потенциален риск" – обясни Кирил Петков.

Той уточни в отговор на питане и че ще ни е необходима дерогация от Европейската комисия за две години – това би било добър период, за да газифицираме инфраструктурата на България, така че да не бъдем толкова зависими от един енергиен източник.

"В момента говорим за възможности за придобиване на дялове в гръцки пристанища – имаме такъв проект с LNG-терминала в Александруполис и много бързо заедно с Гърция трябва да инвестираме в свързваща инфраструктура в посока север – юг. Ако работим много интензивно, две години биха били добър период, да не сме в тази зависимост, която имаме в момента" – уточни премиерът.

Холандският премиер Марк Рюте отбеляза, че това, което са направили Полша и България, отказвайки се от руския газ, не е било просто тяхната борба с Русия. Тази тяхна силна реакция е била от името на Европа и така двете държави са показали на Москва, че в Европа страните могат да бъдат заедно.

По отношение на това кога Холандия ще одобри България да влезе в "Шенген", по време на срещата станало ясно, че "най-сигурният път в тази посока е премахването на корупцията и повишаването на доверието в институциите". Това не е въпрос на политически изказвания, а да си свършим работата – ние искаме да изчистим корупцията и то не само, за да покажем на европейските си партньори, че имаме работещи институции, а защото и това е и най-добрият път за нас – подчерта Кирил Петков.

На въпрос дали Холандия и България са обсъждали приемането на Република Северна Македония в ЕС, премиерът отговори, че няма две мнения по въпроса, че съседката ни трябва да стане член на европейското семейство.

"Това е въпрос на конкретни конструктивни стъпки – да изминем този път заедно и това не е функция на някакви календари или на някакви очаквания. Това е функция на общата ни работа и когато извървим заедно този път, правителството ще внесе въпроса в парламента и се надявам, че в недалечно бъдеще ще напреднем по тази тема и европейското бъдеще на Северна Македония ще стане факт" – отбеляза Петков.

По време на срещата те обсъдили важни общи проекти в сферата на земеделието и ИТ-технологиите. До септември двете страни ще отворят специален фонд за инвестиции в ИТ-техника в сферата на агрономството. Освен това ще се развият общи логистични проекти, тъй като Холандия е една от най-развитите страни в тази област.

"Те са порталът на Европа от запад, а ние – бихме могли да сме от изток и в обща координация можем да развиваме бизнес и конкурентоспособност" – отбеляза Кирил Петков. Той обяви, че през есента двете страни ще подпишат договори за проекти в областта на образованието. В тях ще участва и Пловдивският университет, който развива образователни програми с фокус върху земеделието. Общият фонд ще инвестира и в стартъпи на млади предприемачи в изброените вече сфери.

От своя страна Марк Рюте отбеляза със задоволство, че по време на срещата било обсъдено, че популярността на Путин в България пада до невиждани нива и че е станало ясно, че у нас вече се приема за недопустимо, когато влиянието на руските енергийни проекти и на руската външна политика включва корупция.

"Ние сме обединени – показахме, че можем да работим заедно, конструктивно, за да бъдем в безопасност, независимо от руските заплахи. И ние ще работим по темите икономика, логистика и образование, за да се подготвим по-добре за Европа след войната с Русия. За Европа – след руската агресия в  Украйна. Очаквам с нетърпение да работим заедно, като мисията ни през октомври ще по военни въпроси и за по-конкретни действия в борбата ви срещу корупцията" – начерта бъдещите задачи Марк Рюте.

Кирил Петков обърна внимание, че както холандският му колега ходи на работа в Холандия – с колело, така ще се придвижва и в София, а той ще продължи да идва пеша на работа. Така те няма да бъдат придружавани от специален ескорт. Рюте, от своя страна, му отговори, че при бъдещо негово посещение в Холандия ще го очаква с колело.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст