Работодателите отмениха планирания за 18 май протест

работодателски организации

От Асоциацията на организациите на българските работодатели обявиха, че отлагат планирания за 18 май мащабен протест, но остават в протестна готовност. От бизнеса считат исканията си за изпълнени след проведения днес (16 май) разговор с членове на правителството. Работодателите обявиха, че са имали конструктивен диалог, а обявените мерки за май са били възприети от кабинета. Постигнати са споразумения за електрическата енергия и природния газ. Срещнали са одобрение за промени в Закона за енергетиката за гарантиране на цените след 1 юли, които да останат на същите нива.

От асоциацията се надяват правителството да продължи да работи за договаряне на добри цени на синьото гориво. "Цените на природния газ за май за крайните потребители остават като тези от април. Остават същите и цените за бизнеса – това е по сумите за април", каза председателят на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

Било е направено уверение от страна на правителството за истинска диверсификация, а не замяна на един монопол с друг. За да има конкурентни цени, трябва да има и собствен добив.

Председателят на Българската стопанска камара Добри Митрев уточни, че мащабни протестни акции на 18 май няма да са основателни, тъй като основните им искания за компенсации на високите цени на тока и газа за бизнеса са удовлетворени.

"Докато не видим, че има разбирателство и правителството не се вслушва в препоръките на тези организации, ние ще бъдем в протестна готовност", заяви председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България Кирил Домусчиев. По думите му ако протестът на 18 се състои, на него се очакват близо 30 хиляди души.

Дали ще протестират превозвачите и пътните строители ще стане ясно утре, след друга среща с премиера. Засега остава протестът на обществения транспорт в София.

 

  Facebook
  Twitter
  LinkedIn
  Telegram
  WhatsApp

  Още от категорията..

  Последни новини

  Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

  Подкаст