ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Санкции за руските имоти, но не съвсем

Камчия - Радуга

Преди дни стана ясно, че Брюксел подготвя забрана за търговия с руски имоти на територията на Евросъюза. Това решение е част от т. нар. Шести санкционен пакет, който включва и все още сериозно дискутираната забрана за внос на руски петрол.

В унисон с действията, които предприемат в тази посока държавите членки, българските власти също постепенно събират смелост за подобни решения. Наскоро съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов легитимира тези намерения чрез  декларация, която прочете в пленарната зала на Народното събрание от името на десницата.

В тази декларация изрично беше подчертана необходимостта от

разработване на български пакет от санкции спрямо Руската федерация

и конкретни физически и юридически лица, свързани с режима на Путин. В това число и инструменти за замразяване и поемане на контрола върху "санкционираните" активи и тотално пресичане на паричните потоци, с които Кремъл залива България чрез медии, чрез политически и обществени организации, чрез "инвестиране" в различни стратегически сектори.

Христо Иванов стигна и по-далеч, като съобщи, че правителството трябва да се готви за евентуална национализация на руското имущество тук като започне… от активите на петролния (ни) гигант „Лукойл“.

В декларацията десницата констатира още, че

България е сред най-пострадалите от „хибридното проникване"

на Русия в региона.

Тук е моментът да припомним, че външният министър на Украйна Дмитро Кулеба поиска Г-7 да изземе руски активи в помощ на Украйна. Поглеждайки в тази посока преди дни, експертът по външна политика и сигурност Иван Анчев каза: "Това е идея, която трябва да бъде взета предвид, защото до момента България изостава по подобен тип действия. Почти няма държава в Европейския съюз, която да не е иззела някакви активи на Руската федерация. Отдавна съм радетел да бъде направено подобно нещо в България. Най-вече да бъде направен опис на руските активи в България".

Но докато политиците у нас се наумуват по темата с руските активи у нас, която „БАНКЕРЪ“ отвори още в началото на март с публикацията си „Руските имоти във "вражеската" България“, най-вероятно московските собственици и кукловоди ще се налудуват, т.е. ще продадат де що имат тук и надлежно

ще приберат препраните милиони някъде на сигурно.

Ако трябва да бъдем откровени, тези мерки трябваше да бъдат взети още преди месец и половина-два. Защото дори и утре декларацията на "Демократична България" да влезе в сила като закон, поне през следващите два-три месеца едва ли ще се случи нещо смислено. Заради играта на демокрация, разбира се. И заради разнокалибрените и разнопосочни "интимни" интереси, които карат управляващата коалиция да се върти като ветропоказател. За разлика от руските власти, които светкавично прибраха по-апетитните активи на европейците от списъка с вражеските държави.  

Дежурните официални оправдания си ги знаем открай време, така че нека платените пиари отсега почнат за съчиняват нови небивалици. Защото номерата с липсата на работещ механизъм за налагане на санкции и на законодателно отговорни институции, които да изпълнят технически тези санкции, отдавна се изтъркаха.

Освен посочените от „БАНКЕРЪ" имоти, начело с кремълския анклав край устието на река Камчия, маскиран като детски лагер "Радуга“, правителството може да насочи "санкционното" си внимание в десетки други интересни посоки.

Например – тези дни стана ясно, че семействата на поне двама от пряко отговорните за анексирането на Крим руски политици,  
не само безпрепятствено са придобили къщи на първа линия в Созопол, но…

въпреки санкциите вече са успели да ги продадат.

Става въпрос за имоти на фирми, свързани с бившия вицепремиер и настоящ зам. шеф на президентската администрация на Русия Дмитрий Козак, за бившия депутат от президентската партия “Единна Русия” Владимир Плигин (той е в санкционния списък на Евросъюза заради авторството му на законите за анексирането на Крим), както и за снахата на руския олигарх Владимир Евтушенков – Вера.

Очевидно съчленяването на обръча от фирми и свързани лица тръгва от 2008 г. под шапката на новоучреденото по онова време варненско (уж) ООД – “Нева България”. накратко – дъщерните дружества на тази фирма стават удобния инструмент за безболезнено прехвърляне на имотите на руския „елит“ у нас, нищо че зад доста сделки

много натрапчиво прозира усещането за тяхната фиктивност.

Причината е, че новият им собственик е не кой да е, а фирма, свързана с друг сърдечно близък боен другар на Владимир Путин от епохата на КГБ – Владимир Стржалковский. През януари 2008 г. той придружи руския президент по време на официалната му визита в София и бе включен в делегацията като ръководител на Федералната агенция по туризъм.

Едва ли тези  съшити с бели конци „сделки“, биха затруднили и начинаещ разследващ, за да установи връзките между участниците в тях. Камо ли хилядите експерти в държавната администрация и специалните служби, получаващи заплати точно за това – да пресичат всички опити за пране на пари, купуване на влияние и манипулиране на общественото мнение. 

Инак, вече не е трудно да бъде установено, че през последните години руснаците предпочитат да продават, а не да купуват. Особено, ако става дума за имоти по Черноморието. Първоначално, причината за това беше сривът на рублата през 2019-2020 г., после дойде кризата около Ковид пандемията, а накрая – финансовите и бизнес последствията от световния отговор на инвазията в Украйна.

С две думи – или сметките на онези, които се канеха да изкупят България, се оказаха криви, или

те просто си свършиха работата и тръгнаха да се прибират.

Което и обяснение да си изберем, вече няма никакво значение. Фактът отдавна е факт – сайтовете за недвижими имоти край морето са залети с обяви  за продажба на апартаменти в "Слънчев бряг", Свети Влас, Созопол, "Дюни", Ахелой, "Елените", Поморие, Варна…

Дружества собственици на ваканционни комплекси, които са притежание на руснаци, също не са долюбвани в този момент. Много от тях са пред фалит, не малко са малко и вече фалиралите.

Всъщност, наченки за по-твърдо и по-европейско поведение все пак взеха да се прокрадват в публичното пространство. Наскоро Лена Бориславова – началник на премиерския кабинет и едноличен говорител на Кирил Петков – в прав текст заяви, че България незабавно трябва да национализира всички руски имоти по морето и в тях да бъдат настанени украински бежанци. 

"Агресорът Путин разрушава домовете на украинците, ние трябва да покажем на всички руснаци, че само и единствено той е виновен за това което се случва в Украйна". Мярката може и да е крайна, но  според Бориславова тя трябва да се предприеме, защото само така руснаците със собственост по родното Черноморие ще се надигнат срещу агресора завладял и тяхната страна…

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че правителство с ротационен премиер е способно да изведе за 18 месеца България от политическата криза?

Подкаст