Премиерът на Франция призова за мобилизация за изборите през юни

Елизабет Борн е номинирана за министър-председател на Франция

Новият премиер на Франция – Елизабет Борн, е призовала за максимална мобилизация на привържениците за участие на предстоящите през юни парламентарни избори. Това е станало при първата й среща в новото си качество с депутатите от партията на президента Макрон "Ренесанс" (по-рано позната като "Република, напред") в Националното събрание. Това съобщава телевизионния канал BFM.

По думите на Борн, президентът на Франция Еманюел Макрон е бил избран за втори мандат на априлските избори тази година като държавен глава благодарение на "ясната му и амбициозна програма". "За да я изпълним, трябва да увеличим мнозинството си в Националното събрание (Долната камара на парламента) с максимално възможния брой мандати", отбелязва тя.

Новият премиер също така увери депутатите, че "ще продължи практиката на тясно сътрудничество на правителството с мнозинството", като е подчертала, че пред страната стоят "сложни задачи".

На премиерския пост Елизабет Борн сменя досегашния стопанин на Матиньонския дворец (резиденцията на премиера) Жан Кастекс, който подаде оставката си след официалното начало на втория президентски мандат на Макрон.

Най-важната задача пред Елизабет Борн е подготовката на парламентарните избори, които ще се проведат в два тура – на 12 и на 19 юни.

Тогава центристката формация на френския президент "Ренесанс" ще участва в коалиция с дясната партия "Хоризонти" на Едуар Филип, който беше премиер на Франция в началото на първия мандат на Еманюел Макрон, и центристкото Демократично движение на Франсоа Бейру, който беше министър на правосъдието.  Коалицията им се нарича "Заедно".

Франция е демократична полупрезидентска република

с многопартийна система. Президентът се избира с пряко гласуване от избирателите за срок от пет години.

Министър-председателят се посочва от президента на републиката след парламентарни избори и обикновено е от най-добре представената партия в парламента.

Президентът е държавен глава, а премиерът оглавява правителството. Изпълнителната власт е в ръцете на правителството, законодателната – в правителството, Сената и Националното събрание.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст