Украйна: Мисията на защитниците на “Азовстал” приключи

Володимир Зеленски

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че евакуацията на бойците от "Азовстал" към контролирана от сепаратистите територия е спасила животите им, предаде Асошиейтед прес.

Повече от 260 украински бойци, включително някои, които тежко ранени, са били евакуирани вчера от стоманодобивния завод в Мариупол и отведени в контролирана от Русия територия, съобщиха украинските въоръжени сили.

Общо 53 ранени украински военни са били евакуирани към болница в Новоазовск и още 211 са били откарани към Оленовка, каза украинският заместник-министър на отбраната Анна Маляр. Тя добави, че ще започне процедура по размяна на всички евакуирани без да дава повече подробности.

"Украйна се нуждае украинските герои да оцелеят. Това е нашият принцип", каза Зеленски в своето вечерно обръщение. "Нашите въоръжени сили и разузнаване започнаха операцията по спасяване на защитниците на Мариупол. Работата по прибирането на момчетата у дома продължава и тя изисква деликатност и време", добави той.

Украинското военното командване рано тази сутрин заяви, че мисията за защита на обсадения стоманодобивен завод "Азовстал" от "героите на нашето време" в стратегическото южно пристанище Мариупол е приключила и обеща да спаси военнослужещите, които все още са в капан, предаде Ройтерс.

Високопоставен командир на украинските сили под стоманодобивния комплекс Азовстал в окупирания от Русия град Мариупол заяви, че изпълнява заповедите на украинското върховно командване, за да спаси живота на военнослужещи, но не спомена предаване, съобщи Ройтерс.

"Главното е да се разберат всички рискове, дали има план Б, дали сте напълно решени да следвате този план, който трябва да позволява изпълнение на поставените задачи и да опазва живота и здравето на военнослужещите", заяви Денис Прокопенко, командир на полка Азов, във видеозапис, публикуван в социалните медии.

"Това е най-високото равнище на ръководене на войските. Още повече, когато решението ви е одобрено от висшето военно командване", добави той.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст