Кабинетът закрива „Държавна петролна компания”

държавна петролна компания

На днешното си заседание, на 18 май, правителството е приело Решение за приемане на Закон за изменение и допълнение на Закона за държавните резерви и военновременните запаси. Целта е със законодателната промяна да се закрие Държавното предприятие „Държавна петролна компания".

От Министерския съвет посочват, че според направените анализи съществуването на Държавното предприятие „Държавна петролна компания" (ДП ДПК) е напълно необосновано от гледна точка на защитата на държавния интерес, обществения интерес, икономическата логика и защитата на конкурентния пазар на горивата в България.

Участието на държавна компания на пазара на горива и плановете на „Държавната петролна компания" да изгражда и оперира с бензиностанции били напълно необосновани от пазарна гледна точка. Тяхната икономическа ефективност не може да се докаже, тъй като, навлизайки на пазара, компанията ще трябва да преодолява бариери, за които няма нито експертиза, нито човешки или финансов капитал, отчитат от кабинета.

В условията на свободен пазар държавата не би могла да достигне необходимата мащабност и капацитет, за да бъде икономически ефективна при силно конкурентния пазар, в който оперират международни корпорации с многогодишен опит на глобално ниво. В този контекст амбициите за създаване на ДП ДПК с цел повлияване на пазара на горива на дребно не са икономически издържани и биха довели единствено до загуба на публични средства, заключават от Министерския съвет.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст