Киев: Войната навлиза в продължителна фаза

Олексий Резников

Украинският министър на отбраната Олексий Резников заяви, че войната с Москва навлиза в "продължителна фаза", предаде Франс прес.

"Русия се готви за дългосрочна военна операция", заяви той във видеоразговор с министрите на отбраната на Европейския съюз и генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. "Войната навлиза в продължителна фаза", добави той в речта си, която беше публикувана в профила му във "Фейсбук". Според Резников руските войски в момента укрепват позициите си на териториите, които заемат в Запорожка и Херсонска област, за да "преминат в отбранителен режим, ако се наложи".

"В момента основните усилия на Кремъл са съсредоточени върху опитите за обкръжаване и унищожаване на украинските въоръжени сили в Донецка и Луганска област" в източната част на страната, която отчасти е в ръцете на проруските сепаратисти, допълни той.

Пред колегите си от ЕС Резников посочи като цел на Москва и "създаването на сухопътен коридор, свързващ Русия с Крим" – полуостровът, който Москва анексира през 2014 г., както и окупирането на "цялата Южна Украйна". Той призова западните съюзници на Украйна да се координират повече в доставките на оръжие за Киев, "за да освободим нашите територии възможно най-скоро".

Прокурорът на Международния наказателен съд (МНС) обяви разполагането в Украйна на екип от 42 разследващи и експерти –  най-голямата подобна мисия, изпращана някога на терен – с цел да разследва престъпления, извършени по време на руската инвазия, предаде Франс прес.

"Потвърждавам, че днес моето бюро изпрати екип, съставен от 42 разследващи, експерти по криминалистика и друг персонал за поддръжка, в Украйна", посочи в комюнике прокурорът Карим Хан. Той отбеляза, че това е "най-голямата мисия от този род, разполагана някога на терен в даден конкретен случай".

Прокурорът на МНС започна на 3 март разследване на твърденията за военни престъпления и престъпления против човечеството в Украйна, след като получи зелена светлина от 40-те държави членки на съда, създаден през 2002 г. за съдене на най-тежките престъпления, извършвани по света,.

Хан посети миналия месец Украйна, включително Буча – предградие на столицата Киев, където на 2 април бяха открити най-малко 20 тела на цивилни.

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст