Uniper ще продължи да внася руски газ още десетилетие

пазари

Uniper ще продължи да внася руски природен газ още десетина години, въпреки че Европа търси начини да сложи край на енергийната си зависимост от Русия колкото е възможно по-бързо.

Германското енергийно дружество – един от най-едрите европейски купувачи на руско синьо гориво – има договори с "Газпром", които изтичат в средата на 30-е години на нашия век, уточни главният изпълнителен директор на компанията Клаус-Дитер Маубах на общото годишно събрание на акционерите на 18 май. Той допълни, че фирменият мениджмънт няма да подновява тези контракти, нито ще сключва нови.

Европейският съюз се бори да намери алтернативни доставчици на енергийни източници след руското нахлуване в Украйна. Засега обаче енергийните дружества от общността получават сметки за вече доставената руска суровина. Москва иска за нея да се паща в рубли, но купувачите продължават да се колебаят дали няма да нарушат санкциите на Запада срещу Кремъл. Европейската комисия е информирала на закрито съвещание на 13 май представителите на страните членки на съюза, че преводите няма да противоречат на въведените наказателни мерки, ако компаниите обявят категорично за приключена операцията след като са превели евро, както е по договор. Но не са засегнали въпроса с откриването и на втора сметка в рубли в "Газпромбанк", в която да постъпят средствата след конвертиране на въпросните суми в твърда валута. Което означава, че е указанията оставят вратичка за интерпретации.

Мнозинството европейски купувачи на руски природен газ, включително Uniper и италианския ENI, ще продължават вноса от Русия, защото смятат, че Брюксел позволява това. Германската група ще плаща за суровината в евро по сметка в "Газпромбанк", за да гарантира "навременно изпълнение на договореностите" от нейна страна, обяви говорител на Uniper на 17 май.

Скоростта на прекратяване на енергийните отношения между Европа и Русия зависи от големината и крайните срокове на дългосрочните договори. Контрактите на "Газпром" по правило определят минималните обеми, които трябва да усвоят купувачите на годишна база и включват клауза "вземаш или плащаш" (бел. ред. – потребителят или приема стоката от доставчика или плаща глоба в случай на отказ).

Uniper разчита на Русия за задоволяване на над 50% от газовите си нужди по дългосрочните договори. Количеството руски газ, който е внесла, не се е променило и в хода на войната в Украйна. Компанията е купила суровина за производството на 86 тераватчаса енергия от началото на януари до края на април – почти колкото през същия период на миналата година, по данни на Маубах. 

На репортерски въпрос доколко вярва на Русия, която Берлин обвинява, че превръща енергията в оръжие, мениджърът отговаря, че "досега "Газпром" е бил надежден доставчик". И че Uniper продължава да търси пътища за диверсифициране на енергийните източници.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст