Парламентът отхвърли искането за оставка на Мирослав Иванов

Парламент Росица Кирилова

Искането за предсрочно освобождаване на Мирослав Иванов от "Продължаваме Промяната" като заместник-председател на Народното събрание беше отхвърлено. Искането за предсрочното му освобождаване беше подкрепено от 81 народни представители, 129 гласуваха "против".

Оставката на Иванов беше поискана от трите опозиционни партии – ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане". Поводът бе отнемането на думата на председателя на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова миналия петък (13 май). Тогава тя и вицепремиерът и финансов министър Асен Василев влязоха в спор след декларация на ГЕРБ-СДС. "Г-жо Атанасова, ако персонално сте се почувствала обидена, имате моето извинение, въпреки че не смятам, че постъпих грешно в тази ситуация", взе думата последен в дебата Мирослав Иванов. 

Той отбеляза, че за него темата с оставката му е политическа демагогия. "Винаги съм се старал да спазвам буквата, духа на закона", заяви той. И подчерта, че неведнъж е оставял колегите си от опозицията да говорят повече от допустимото време, така че счита аргументите за оставката му за абсолютно несъстоятелни. Самата дискусия днес, мотивите в проекта, ясно показват, че колегите, които са поискали предсрочното ми освобождаване, нямат разумни аргументи, каза Иванов. "Тук има 240 души, никой не може сам да определя тяхното поведение, то зависи от морала, достойнството, възпитанието им – думи, които все по-рядко се използват от тази трибуна и все по-рядко се виждат при изказванията. Не аз карам 15 или 20 депутати да излизат тук и да блокират работата на Народното събрание, не аз съм този, който се е обръщал неуважително към опозицията, въпреки че неведнъж съм бил обект на обиди, на некоректно отношение, но съм запазвал добрия тон", коментира зам.-председателят на парламента.

Председателят на ПГ ГЕРБ -СДС Десислава Атанасова посочи, че големият плюс на този дебат е, че се е видяло, че опозицията е обединена, не персонално – срещу личността на един от заместник-председателите на българския парламент, а срещу грубото показване на духа на парламента. "В началото дойдохте със заявката, че ще се завърне парламентаризмът. Няколко месеца по-късно завърна ли се парламентаризмът в сграда, окована с решетки", попита тя. 

Председателят на парламентарната група на „Продължаваме Промяната“ Андрей Гюров в реплика посочи, че във всеки един момент от ГЕРБ се опитват да вкарват клинове и да правят разделение. По думите му от дебата е станало ясно, че и управляващата коалиция е обединена и стои зад Мирослав Иванов. В своето изказване Гюров посочи, че политик вече не звучи гордо. А в разговорите, които водят с хората по региони, те настояват управляващите да не се отказват, защото хора като Мирослав Иванов и председателя на парламента Никола Минчев са последната им надежда за промяна в политиката. 

Виктория Василева, заместник-председател на парламентарната група на „Има такъв народ“ заяви, че парламентарната група ще подкрепи Мирослав Иванов с надеждата , че се е вслушал във всичко хубаво и лошо, което се каза в рамките на този дебат.  

"С настървение сте се настроили да нападате един млад човек. Не ви прави чест да хвърлите цялата си парламентарна мощ в това. И понеже е ден на цитатите – ще ви цитирам Гьоте: "Младостта е недостатък, който бързо преминава". Нека бъдем по мъдри", каза Борислав Гуцанов от БСП.

"Сам трудно предизвикваш безредици. Искането е лишено от основания", застъпи се за колегата си председателят на парламента Никола Минчев.

Заради дебата работното време на парламента беше удължено. А премиерът Кирил Петков дойде в Народното събрание, за да подкрепи Иванов. "Искането за неговата оставка е абсолютно необосновано", каза Петков.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст