ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Бундесратът одобри национализация на енергийни компании

природен газ

Бундесратът – втората камара на германския парламент, в който са представени отделните провинции на федерално ниво, след Бундестага одобри законопроекти, които са насочени към повишаване на енергийната сигурност на най-голямата икономика в Европа. За това съобщава агенция  DPA.

Първият законопроект е насочен към ускоряване на строителството на терминали за приемане на втечнен природен газ (LNG). Той предвижда елиминиране на  бюрократичните пречки и ускоряване на някои процеси при сертификацията на обектите. Това пък ще позволи по-бързото съгласуване на строителството, което да съответства на екологичните норми.

Вторият законопроект осигурява възможността, в случай на остра криза властите да получат правото да предават под временно управление и даже в краен случай да национализират енергийни компании.

В документа се отбелязва, че Министерството на икономиката ще може да предава фирмата – оператор на критична енергийна инфраструктура под външно управление, ако съществува конкретна опасност, при която компанията няма да може да изпълнява своите задачи. Национализацията ще е възможна, ако и външното управления не е достатъчно за това да се гарантира енергийната сигурност.

Правителството на Германия работи над това, колкото се може по-бързо страната да се откаже от енергоресурсите от Русия, но в момента не може да си позволи това. В противен случай икономиката и промишлеността ще са заплашени от криза. Съгласно плановете на правителството на Германия, въглищата и нефтът от Руската федерация, в най-голямата европейска икономика да може напълно да бъдат заменени до края на тази година, а природния газ – до 2024 година.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст