ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

И след 31 май хотелите ще могат да помагат за бежанците

хотел

По предложение на националния кризисен щаб за бежанците от Украйна е било прието решение, което дава възможност както ведомствените бази, така и местата за настаняване, регистрирани в Националния туристически регистър, да участват в новата хуманитарна програма за настаняване на лица с временна закрила.

Вицепремиерът по ефективно управление Калина Константинова обяви във видеообръщение, че решението било взето, след като получили стотици обаждания и официални писма, редица молби и въпроси.

"След като бяха снимани десетки репортажи и дадени многобройни интервюта от хотелиери, мога уверено да заявя: хуманитарната програма за настаняване на хора с временна закрила в хотелите бе изключително успешна! Тази мярка не само подсигури подслон на десетки хиляди майки с деца, но и се оказа безценна финансова подкрепа за редица български бизнеси, които бяха тежко засегнати от COVID-кризата“, подчертава Константинова.

След това тя обявява новата програма, разработена от оперативната координационна група, която предвижда 15 лв. на ден на човек за нощувка и три хранения.

„Напълно осъзнаваме, че в тази програма ще могат да се включат предимно места за настаняване с по-ниска категория, семейни хотели и къщи за гости. Според справка в системата на министерство на туризма, капацитетът на местата за настаняване само от 1 и 2 звезди възлиза на 175 000 легла“ – допълва Константинова.

Записването за програмата вече е достъпно и се осъществява на телефонния номер на националната линия – 02 905 5555.

Междувременно Калина Константинова съобщи, че вече се тества офлайн платформата за събиране на данни от бежанците. На правителствения портал – https://ukraine.gov.bg./ ще бъде публикувана информация, веднага щом платформата е достъпна и онлайн. По този начин хората с временна закрила ще могат и сами да попълват данните си.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст