ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Корпоративни печалби – оптимизъм, а не реализъм

Уолстрийт

Сезонът на корпоративните печалби на Уолстрийт е към своя край. Над 90% от сините чипове публикуваха отчетите си за първото тримесечие. Повечето компании бият прогнозите, а пазарът не е бил толкова евтин от 2018-2019 г. досега – времето, когато Федералният резерв увеличи лихвите в напразен опит да нормализира финансовата система след десетилетие на стимули и експанзия на баланса си. Това отбелязва в свой анализ Цветослав Цачев – главен инвестиционен консултант на "Елана Трейдинг". Но дали показател за оценка с прогнозираните печалби за тази година от 16.6 е добра новина за инвеститорите, които сега искат да купуват? Монетата има две страни.

Противоречивите новини от сезона на печалбите

Делът на компаниите, които бият прогнозите е 77% и това отговаря на средното за последните пет години. Определям го като добра новина, тъй като предизвикателствата пред икономиката са много и е постижение в такива трудни времена. Но ръстът на печалбите се забавя, защото предишните тримесечия имаше извънредно високо повишение на резултатите. Той е 9.1% на годишна база и в основата си се дължи на добива на ресурси, особено на петролния сектор, където има три пъти и половина повече печалби. Индустрията, комуналните услуги и недвижимите имоти също се представят силно. Негативните изненади идват от компаниите в цикличното потребление, благодарение на Amazon, както и от финансите. Това са два сектора, които не се представят добре по време на стагфлация и дори още по-зле, когато става дума за икономическа рецесия. Не ги тълкувам като „шум в системата“, а като сигнали за влошаване на пазарната среда. Бизнес климатът и потребителското доверие се движат уверено надолу и ще започнат да влияят все по-негативно на останалите циклични сектори.

Оценката на акциите

Печалбите се увеличават, а цените на акциите падат. Не е учудващо, че оценката на компаниите в индекса S&P 500 се подобрява с всеки изминал ден. Последните данни показват показател цена печалба с прогнозираните резултати за цялата 2022 г. в размер на 16.6. По-ниска стойност имаше само по време на срива на пазара при първия локдаун през март 2020 г. и през 2018 г., когато Федералният резерв повишаваше лихвите, а фондовият пазар падаше. Подобряването на показателя спрямо година по-рано е съществено – от 22 на 16 и вече е на средното ниво за последните десет години от 16.9.

Това се дължи на големите печалби, които анализаторите очакват за тази година. Прогнозите са за 10% нарастване спрямо 2021 г., като най-слабо трябва да се окаже второто тримесечие с едва 4% повишение на печалбите на годишна база. Данните за първото потвърдиха този тренд, но ситуацията сега не изглежда толкова добра. Все повече от компаниите цитират инфлацията като сериозен проблем пред дейността си, но и не бързат да ревизират надолу очакванията си за нормата на печалба. Нито мениджърите, нито анализаторите, които оценяват компаниите и прогнозират резултатите им.

Какво показва историята?

Без нови стимули е нерационално да очакваме засилване на растежа на печалбите на годишна база. Да не говорим за точно обратния процес, който върви сега. След Шанхайското споразумение на централните банки да стимулират световната икономика в началото на 2016 г. видяхме ускоряване на растежа на печалбите. Повишаването на лихвите от Федералния резерв през 2018 г. доведе до стопиране на тенденцията на ръст през 2019 г. Икономиката на САЩ вероятно щеше да влезе в рецесия и без COVID. Днес имаме много по-комплексна комбинация от проблеми: инфлацията, недостигът на суровини, нарушените вериги от доставки за много индустрии и още по-голям обем на книжа, които централните банки трябва да продадат, за да намалят балансите си.

Компаниите, които разочароваха с резултатите си, бяха наказани с много силни разпродажби и загуби на акциите си. Средната загуба за компания, която не бие прогнозите си, е 5.1% за това тримесечие или два пъти повече като спад в сравнение със средното за изминалите пет години. Тези, които надхвърлиха прогнозите си, също изостават по отношение на реакцията в цената. Дали инвеститорите вече не свалят розовите очила?

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст