ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Петков за газа: Направихме първа крачка и помогнахме на целия ЕС

Министерски съвет Кирил Петков

Не мисля, че Русия може да си позволи да изгуби целия Европейски съюз. Така премиерът Кирил Петков отговори на въпроса дали има опасения, че страната ни ще остане без газ, ако Гърция откаже да плаща в рубли, както Москва настоява. "България направи тази твърда първа крачка и помогна на целия Европейски съюз да вземе същата твърда позиция", каза още Петков и добави, че е получил поздравления за българската позиция от много европейски лидери.

"Путин много би се радвал, ако България беше приела неговите условия. Това би показало, че първата държава от ЕС вече се е поддала на това извиване на ръцете. Това му беше първата задача. Другата цел може би беше, че ако страната ни не се поддаде и цените на газа се качат много, българското правителство ще падне. Това би дало много лош сигнал към другите европейски страни. За наша радост нито едното от двете не се случи", посочи премиерът.

Според него България е демонстрирала ясна позиция по въпроса с газа. Той беше категоричен, че кабинетът ще продължи да отстоява интереса на страната ни. "Ние не сме срещу някого, но сме за спазването на договорните отношения. Никой едностранно не може да си претендира някакви условия. Правителството в този състав няма намерение да се поддава на чужд натиск", увери министър-председателят.

В отговор на въпрос по темата за Северна Македония Петков подчерта, че не поема никакви ангажименти самостоятелно, без позицията да е обсъдена на коалиционен съвет и решена в Народното събрание. Коментарът му дойде във връзка с думи на еврокомисаря по разширяването Оливер Вархеи, който очаква София да даде зелена светлина за Скопие до дни.

Премиерът очаква съвсем скоро да има ясна процедура как отстъпката от 25 стотинки на литър за горивата ще се прилага по най-ефективния начин. За целта Министерството на финансите е в комуникация с бензиностанциите.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст