ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Без увеличение на минималната заплата от юли

Парламент Асен Василев

Няма да има увеличаване на минималната работна заплата от месец юли, както обичайно се прави през изминалите години. Това обяви финансовият министър Асен Василев в интервю за Нова телевизия, като припомни, че минималната работна заплата бе вдигната на 1-ви април с над 10 процента.

"Не е разумно в рамките на една година два пъти да се променят основни параметри" – обясни финансовият министър.

Той добави и че от догодина, за да има предвидимост, минималната работна заплата ще се изчислява по нова формула, като това ще е в сила и за максималния осигурителен доход.

По отношение на цените той прогнозира, че за парното те ще скочат до 20 процента. В същото време той не вижда причина да се качва цената на водата, тъй като от ВиК са напълно компенсирани за увеличението на електроенергията.

"Така че, ако има покачване на цената на водата, тя не е свързана с енергоизточниците, а с управлението на ВиК-сектора" – обърна внимание Асен Василев и препоръча на Комисията за енергийно и водно регулиране да се запознае с казуса изключително внимателно.

По отношение на възможността някой ден да се завърнем към руския доставчик на газ, Асен Василев не се изказа оптимистично.

“Не мисля, а и договорът изтича в края на годината” – посочи министърът и добави, че дори и “Газпром” да въведе драматично по-ниска цена, от наша страна ще трябва да се замислим колко дълго тя би устояла във времето.

"Газът, който внасяме от Азербайджан, е около три пъти по-евтин от руския, както и договореният със САЩ втечнен природен газ за юни-юли ще дойде на по-ниска цена", обяви вицепремиерът.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст