ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Буфер с национални средства ще подпомага проектите по Националния план за възстановяване

Електробуси

Всички инвестиции по Националния план за възстановяване и устойчивост ще бъдат защитени с буфер от национални средства. Така ще се създаде по-голяма сигурност за бенефициентите, включително и общините, през които ще се изпълнят над 5 млрд. лева в различни инвестиции по плана.

Това съобщи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на Управляващия орган на Оперативна програма "Региони в развитие" Деляна Иванова.

На регионален форум на Националното сдружение на общините в Република България се дискутираха проблемите, свързани с децентрализацията и възможностите за европейска подкрепа на инвестициите в регионите. Сред участниците бяха заместник-министърът на финансите Ивайло Яйджиев, заместник-министърът на земеделието Момчил Неков, кметовете на общини и председатели на общински свети от Североизточния район за планиране. С представителите на местната власт бяха коментирани възможностите, които предоставя европейската подкрепа за общините през новия програмен период. 

Заместник-министър Иванова представи акцентите на Програма „Развитие на регионите“ 2021 – 2027, по която общините имат достъп до сериозен финансов ресурс.

Най-голям интерес предизвика новият механизъм за финансиране на мерки за енергийна ефективност в многофамилните жилищни сгради. Кметовете поставиха множество конкретни въпроси, свързани със спецификата за кандидатстване и одобряване на проектите, ролята и мястото на публичните структури в целия процес на изпълнение и ангажиментите, свързани с информиране и подпомагане на собствениците в процеса на кандидатстване. Общо 370 млн. лв. са предвидените средства за саниране на  публични сгради, финансирани на конкурентен подбор, съобщи заместник-министър Иванова. Сред важните индикатори ще бъдат обновената разгъната застроена площ и постигната енергийна ефективност. Местните администрации ще имат възможност да кандидатстват само за сгради общинска собственост.

Общо 40 големи общински центъра в страната ще имат достъп до финансиране по Плана за възстановяване и устойчивост по пилотен проект за „зелена“ градска мобилност. Така ще може да се обнови общественият транспорт.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст