ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Махат решетките на вратите на входа на парламента

Парламент Никола Минчев

Още днес, 21 май, ще бъдат премахнати решетките на вратите на официалния вход на парламента. Това обяви председателят на Народното събрание Никола Минчев в интервю за бТВ.

На въпрос дали ще има санкционирани, Минчев отговори, че това ще стане ясно през следващата седмица. Той уточни, че става въпрос за пропуск в процедурата, а по-конкретно не е извършено съгласуване с Министерството на културата, което задължително трябва да се направи, тъй като сградата е паметник на културата.

След като в сряда, на 18 май, бяха разпространени снимки на металните решетки от депутати на ГЕРБ, Инспекторатът за опазване на културното наследство към МК извърши спешна проверка и издаде акт с принудителна мярка – нерегламентирано извършената намеса по сградата на Народното събрание да се премахне. Причината – сградата е със статут на недвижима културна ценност от национално значение.

Никола Минчев обясни, че решетките били сложени по искане на НСО, които са длъжни да охраняват двете сгради, където народните избраници заседават и провеждат комисиите си. На другата сграда (бившият Партиен дом) от две години имало поставени решетки. След пробива в сигурността през януари (по време на протест, организиран от "Възраждане") от НСО отново поставили въпроса за подобряване на охранителните мерки и заради това се стигнало до поставянето на решетките.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст