ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Ще дадем на Молдова оръжие, за да спре инвазията на Путин

Лиз Тръс (Ройтерс)

Външният министър на Великобритания Лиз Тръс е заявила в интервю за британския „Телеграф“, че иска да изпрати модерно оръжие в Молдова, за да защити страната от инвазията на Русия.

Нещо повече – страната й е започнала дискусии със съюзниците си, за да може това намерение да стане реалност. 

Според Лиз Тръс Путин ясно е декларирал амбициите си да създаде Велика Русия и това, че не е успял да превземе Киев, не означава, че се е отказал.

По данни на британското издание Великобритания, Съединените щати, Франция и Германия са водили разговори как да гарантират на Украйна, че и в дългосрочен план ще продължават да я снабдяват с оръжия и помощи.

Лиз Тръс смята, че това може да стане, като в един продължителен период от време отбраната на Украйна се модернизира по стандартите на НАТО. Според нея това трябва да се отнася и до други уязвими държави като Молдова, имайки предвид, че на 13 май, по време на среща на външните министри в Германия, призна, че в страната му има опасения, че войната в Украйна може да се пренесе и на тяхната територия. Страховете им имаха основания, доколкото в края на април имаше няколко експлозии в сепаратисткия регион Приднестровие.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст