ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

През есента – напълно възможна нова актуализация на бюджета

Парламент 47 народно събрание Петър Чобанов

Антикризисните мерки, обявени от управляващите, не са добре обмислени и не са достатъчно умело насочени към уязвимите групи в обществото. Това коментира депутатът от ДПС Петър Чобанов в интервю за БНР.

Той даде пример с мярката от 0% ДДС върху хляба, която според него няма да доведе до намаляването на цената му.

"И самият финансов министър Асен Василев отговори на въпроса дали мярката ще има ефект с думите: "Честно казано не знам".

"Проблемът е, че за да се произведе този хляб, за него трябва да се купи брашно, вода, трябва да се плати ток. И за всички тези фактори за производството на хляба хлебопроизводителите вече са платили ДДС, така че държавата ще трябва да им върне този данък, който те така или иначе вече са похарчили и очакват да им бъде върнат" – обясни Чобанов.

Той коментира и че пенсионерите няма да получат 20-процентно увеличение на пенсиите от 1 юли, защото в него ще се включва и изплащаната досега COVID-добавка от 60 лева. Просто той вече няма да се притеснява, че някой някога ще му отнеме добавката.

Чобанов предупреди, че въпреки намаляването на ДДС на парното и топлата вода, се очаква да има голямо увеличение, което ще наложи въвеждането на допълнителни мерки за подпомагане. Ето защо от ДПС не изключват вариант, при който през есента отново се стигне до актуализация на държавния бюджет.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст