ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Байдън обяви нов тихоокеански икономически пакт от 13 държави

Байдън

Американският президент Джо Байдън обяви днес в Токио ново икономическо партньорство в Тихоокеанския регион с първоначални 13 страни участнички, включително САЩ и Япония, предаде Франс прес. Сред тях обаче не е Китай, който се отнася негативно към този проект.

Индо-тихоокеанската икономическа рамка (IPEF) не е споразумение за свободна търговия, но предвижда по-голяма интеграция между страните членки в четири ключови области: цифрова икономика, вериги за доставки, зелена енергия и борба срещу корупцията. 

Джо Байдън обеща "конкретни ползи“ за хората в Тихоокеанския регион от новия пакт и подчерта необходимостта от стабилност в търговията след нарушенията, предизвикани от пандемията и руската инвазия в Русия, информира Асошиейтед прес.

На срещата с японския премиер Фумио Кишида американският президент отбеляза, че новата рамка ще засили сътрудничеството на Вашингтон с други страни в региона.

Подробностите по пакта ще бъдат уточнени между страните членки и затова засега за администрацията е трудно да каже как това споразумение ще помогне да се изпълни обещанието й да се помогне на американските работници и компании, както и да бъдат удовлетворени глобалните потребности.

Това е най-новата стъпка, предприета от администрацията на американския президент, за да запази и разшири влиянието на Вашингтон в региона, който до неотдавна изглеждаше да е под все по-голямото влияние на Китай, отбелязва АП.

Япония се надява САЩ да се върнат във Всеобщото и прогресивно споразумение за транстихоокеанско партньорство, от което Вашингтон излезе при бившия президент Доналд Тръмп. Това заяви днес на съвместна пресконференция с Байдън в Токио японският премиер, цитиран от ТАСС.

Японските и американските власти ще си сътрудничат за решаване на енергийните и продоволствени проблеми, които са се влошили заради ситуацията в Украйна, каза Фумио Кишида.

Междувременно Байдън отбеляза, че рецесията в САЩ може да бъде избегната, признавайки обаче тежките икономически трудности за американците, които се сблъскват с галопиращата инфлация.

Президентът на САЩ отбеляза, че американската икономика има проблеми, но страната се намира в по-добро положение от други страни по света.

Байдън отчете влиянието, което острата липса на доставки и високите цени на енергоносителите оказват на домакинствата в САЩ, и заяви, че администрацията работи, за да смекчи удара върху потребителите, но е малко вероятно да бъдат намерени незабавни решения.

Американският президент заяви още днес в Токио, цитиран от АФП, че възнамерява да вдигне митническите бариери за Китай, подчертавайки, че те не са били наложени от неговата администрация.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст