ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Безличен Давос с третокласни актьори – ИМА НОВА ВЕРСИЯ НЕ СЕ ЧУДИ!!!!!!!!!!!

свят

След двугодишно "пандемично" прекъсване и спорни виртуални изяви, Световният икономически форум в Давос се завърна "присъствено" … единствено, за да докаже, че светът е станал по-затворен. И да потвърди, че събитието е изживяло времето си. Политически, финансови и бизнеслидери и техните антуражи се събраха в швейцарския зимен курорт на необичайна пролетна среща, заменила минусовите температури с характерните за сезона превалявания от дъжд. 

Много влиятелни фигури от света на финансите си останаха у дома, като главният изпълнителен директор на "Джей Пи Моргън Чейз" – Джейми Даймън – и шефът на "Блек рок" – Лари Финк. Сред по-известните присъстващи се откроиха имената на Майкъл Дел, Пол Раян, Джаред Къшнър и шефът на "Сейлсфорс" – Марк Беньоф. От водещите европейски лидери изява имаше единствено германският канцлер Олаф Шолц, но пък "отборът" на Европейската комисия бе в почти пълен състав, както и на Международния валутен фонд, начело с управляващия директор Кристалина Георгиева. Общият брой на делегатите е бил по-малък с грубо 20% в сравнение със събирането през 2020-а, а летището в Цюрих отчита около една трета спад на обичайните по времето на събитието излитания и кацания заради редуцираните частни и редовни полети.    

Парадоксът на тазгодишния Давос: тълпите от криптоиграчи

Създадените с идеята да игнорират глобалния елит, доминиран от банки и обвързани с тях политици след световната  финансова криза от 2008-а, криптокомпаниите буквално превзеха меката на глобализацията. Фирмата за блокчейн услуги Polkadot имаше павилион точно срещу "базата" на германския софтуерен гигант SAP. 

Криптоелитът уреждаше партита всяка нощ, заменяйки в известна степен напитките и хайвера, предлагани от руснаците, които тази година не бяха поканени на форума заради войната в Украйна. Домакин на шумно честване на алтернативните децентрализирани финанси на 24 май бе дори "Медицинският център за психотропни вещества на Давос". Празничното настроение обаче е било охладено леко от падащите цени на Bitcoin, Ethereum и на други виртуални валути, както и от натиска върху "сатибните монети" от групата на Tether. 

По-скромната атмосфера не отказа и "Сейлсфорс" от традиционното разточително парти, въпреки че други "гуляи", между които и уреждания от "Джей Пи Моргън Чейз", бяха анулирани.  

Облеклото на делегатите пък варираше от строга бизнес линия до характерни за скъпите клубове тоалети и от луксозни маратонки до обувки на Маноло Бланик. Разнообразието се отдава на колебанията на хората какво точно да носят на бизнес форум след две години на пандемия. Пролетта в Давос пък даде възможност за по-свободен избор от по-тежките зимни условия.  

Почтен украински богаташ измести корумпираните руски олигарси    

В отсъствието на руски представители, известната навремето "Руска къща", където на гостите сервираха водка с лед и хайвер докато те обсъждаха бизнес дела, беше превърната от богат украински бизнесмен в пространство, наречено "Къща на руските военни престъпления". 

Вместо място за забавления, къщата с червени щори на главната улица на Давос се използва сега от украинците да излагат жертвите на руската агресия. Там има снимки на масови гробове, осакатени хора, окървавени улици, деца на дихателни апарати в болници и разрушени здания. Украинците използваха сградата за провеждането на няколко събития по време на четиридневния форум в алпийския курорт като част от усилията им да спечелят по-голяма подкрепа срещу Русия.

Милионери поискаха да бъдат облагани с по-високи данъци навсякъде по света

Група, ивестна като "Милионери патриоти" публикува на 23 май отворено писмо, в което отново прикани участниците във форума да "осъзнаят опасността от безконтролното неравенство на доходите на планетата и публично да подкрепят усилията за облагане на богатите". Членове на групата са наследницата на "Дисни" – Абигейл Дисни, брат й Тим Дисни, и високорисковият капиталист Ник Ханауер – един от първите инвеститори в "Амазон". Петицията е подписана от граждани на осем държави, включително от САЩ, Германия, Канада и Обединеното кралство. 

Необичайните протестиращи срещу форума в Давос поискаха от присъстващия в швейцарския курорт политически и бизнес елит да обложи незабавно с нови данъци богатите на фона на констатациите на Oxfam, че растящото неравенство може да тласне 263 млн. души в крайна нищета през 2022-а, докато пандемията е създавала по един милиардер на всеки 30 часа.  

Фил Уайт- бивш бизнес консултант и член на "Милионери патриоти" от Великобритания – отправи сериозни критики, че "докато останалият свят изнемогва под натиска на икономическата криза, милиардери и световни лидери се срещат в частни имения, за да обсъждат повратните точки на историята". Според Уайт "единственият вдъхващ доверие резултат от тази конференция е да се обложат с данъци всички милионери и делегатите на Давос 2022-а". 

Индия излага на показ новата реалност

Ярки цветове и смели надписи на главната улица на швейцарския зимен курорт гордо маркират засилените позиции на най-многолюдната държава в света в резултат на ориентираната към бизнеса и към инвестициите политика. В павилион с лого "India @ Davos 2022" федералното правителство сервира хималайски чай "Масала" и различни деликатеси с подравки. До него са се скупчили шест индийски провинции със собствени обекти в магазини на главната улица, която, според индийските делегати, би трябвало да се нарича "малката Индия" и показва, че страната е отворена за чуждестранни инвестиции.     

В правителствената база храната приготвя екип от 16 готвачи, докарани от Индия заедно с 450 кг зеленчуци и местни подправки, съобщил на агенция "Ройтерс" главният готвач Гуру Натан. Изискването било да не прекаляват с ароматите, така че всеки да се наслади на храната. 

Няколко крачки по-надолу са се настанили офисите на индийските технологични гиганти Infosys, Wipro и HCL, близо до базите на "Алфабет", "Гугъл", "Мета" и "Интел".

Индийски държавен чиновник твърди, че официалните представители на Индия в Давос са над 100, включително шефове на утвърдени компании и на прохождащи фирми. Според търговсия министър на страната те са над 200 – рекорден брой в историята на форума. 

Градски клюки:

– благополучието на истинския "Човек на Давос" – основателят и движещата сила на Световния икономически форум Клаус Шуоб – е водещ приоритет на организаторите на събитието, включително до личната му тоалетна и частните помещения в Конгресния център, държани под ключ;

– носител на наградата за най-добра публична тоалетна е супермаркетът "Мигрос";

– наградата за най-добра охрана е за "Мета" : гардове с шапки и с кучета, охраняващи помещенията й;

– цитат на седмицата: "всичко, от което са ни предпазвали нашите родители, днес е голям бизнес. Те ни учеха да не пътуваме в една кола с непознати – успешен бизнес; да не ходим в къщите на непознати хора – това е Airbnb; да не вземаме храна от непознати – също голям бизнес в наши дни";  

– пълен набор от точки за опазване на климата за трима от изпълнителните директори на германския SAP, изминали с велосипеди над 450 км от Валдорф, Германия, до Давос. Пътуването продължило четири дни през четири държави и дори им останали сили да изкачат швейцарските хълмове. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст