ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Близо 181 000 украинци са напуснали страната ни

украински бежанци

Украинските бежанци, пристигнали у нас, са 279 976 души, като 180 783 вече са напуснали страната, заяви във Варна председателят на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева. Тя уточни, че за последното денонощие у нас са пристигнали 2496 бежанци, а напусналите България са 2987. Този процес тече не само в България, а и в Полша, Румъния, Молдова. Част от украинците се прибират в частите на родината си, където обстановката е спокойна, други групи се придвижват към Италия, Испания, страните от Централна Европа.

У нас в хотели са настанени около 60 хиляди украински граждани, като близо 35 000 от тях ще трябва да бъдат преместени в нови бази след 31 май. В момента екипи с експерти от ДАБ и други държавни ведомства обикалят Черноморието и проучват колко души ще имат нужда от настаняване, както и каква част от тях са от уязвими групи. Хората ще бъдат насочени към други райони на страната, вероятно Северозападния и Южен централен. След 1 юни пристигащите украински граждани у нас ще бъдат ориентирани още на границата в коя база могат да отседнат.

До 25 май продължава и набирането на данни каква част от хотелите са склонни да работят по новата програма, чрез която ще получават по 15 лева на ден за настанени бежанци. По думите на Тошева собствениците на бази на първа линия във Варненско категорично настояват украинските граждани да бъдат преместени. В по-нискокатегорийните хотели има собственици, които са склонни да се включат в програмата, като такава готовност до момента са заявили около 38 бази по Черноморието.

Председателят на Агенцията за бежанците съобщи, че има леко увеличение на миграционния поток през Турция. От началото на годината регистрираните като търсещи закрила са близо 12 хиляди души. Около половината от пристигналите са от Афганистан, има и много хора от Сирия. Има увеличение на мигрантите от Мароко, Алжир и Тунис. Пристигналите са настанени в приемателните центрове в София, Харманли, Пъстрогор и Нова Загора.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст