ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Гара Нова Загора ще бъде реставрирана до края на 2023 г.

жп гара Нова Загора

Национална компания „Железопътна инфраструктура“ ще запази и реставрира съществуващото приемно здание на жп гара Нова Загора. Това решение беше взето след проведено обществено обсъждане на проекта в края на март по инициатива на министър Николай Събев и след анализ от НКЖИ за сроковете, необходими за промяна на проекта. Разчетите показват, че реалистичният срок за изработването на нов проект и неговото изпълнение е края на 2023 г., и това няма да доведе до загуба на европейско финансиране.

Национална компания „Железопътна инфраструктура“ вече започна подготовката на проект за реконструкция на съществуващата сграда, която скоро предстои да получи статут на паметник на културата. Паралелно с това се изготвя  и независима конструктивна експертиза на приемното здание, която да определи мерките за укрепване на сградата, построена през 1921 година.

Компанията работи активно за да завърши в допустимия срок изпълнението на този приоритетен проект, финансиран от ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура” 2014-2020 година.

Гаров комплекс Нова Загора е разположен на 8-ма железопътна линия в участъка Пловдив-Бургас. През жп гарата преминават три железопътни направления – към Богданово, към Бургас (Ямбол, Карнобат, Бургас) и към Стара Загора (Стара Загора, Пловдив, София).

Поради стратегическото си място, гаровият комплекс е изключително важен за железопътната инфраструктура у нас.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст