ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Лейбъристът Антъни Албанезе е новият премиер на Австралия

Антъни Албанезе

Лейбъристът Антъни Албанезе положи клетка снощи като министър-председател на Австралия, часове преди да замине за Япония, където ще участва в международна среща на върха, предаде Франс прес.

Бившият лидер на лявоцентристката опозиция, който заявява, че Канбера е готова да се ангажира с борбата с климатичните промени, ще представлява страната си на срещата на върха на т. нар. "Четворка" ("Куад"), включваща още САЩ, Индия и Япония. Срещата ще се състои в Токио във вторник.

На церемония в столицата Канбера, на която положи клетва пред генерал-губернатора Дейвид Хърли, 31-вият премиер на страната обеща "пътуване на промяната", заричайки се да работи за справяне с измененията в климата, поскъпването на живота и неравенството, посочва Ройтерс.

Победата му на парламентарните избори в събота връща лейбъристите на власт след девет години в опозиция. Тя беше постигната с безпрецедентната подкрепа на "Зелените" и на независими депутати, предимно жени.

Гласовете все още се броят и съставът на правителството още не е определен, но Албанезе положи клетва, за да може да присъства на ключовата среща на групата "Куад".

"Това е голям ден в моя живот, но и голям ден за страната", заяви 59-годишният Албанезе пред репортери край дома си в предградие на Сидни преди церемонията. Той каза, че иска да насочи получената възможност за постигане на промяна така, че да увлече хората със себе си по пътя към таза промяна. "Искам да обединя страната", подчерта новият премиер, отгледан в общинско жилище от самотна майка на инвалидна пенсия.

Заедно с Албанезе клетва положиха заместник-ръководителят на Лейбъристката партия Ричард Марлс и трима ключови министри – Пени Уонг на външните работи, Джим Чалмърс – на бюджета и Кати Галахър – на финансите. Пени Уонг ще придружи Албанезе на срещата на върха в Токио.

Официалните резултати от изборите може да бъдат обявени след няколко дни, тъй като броенето на рекордните 2,7 млн. гласа, подадени по пощата, продължава.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст