ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Промени в Закона за чужденците, внесени от ДПС, ще гледа парламентът

Парламент Народно събрание сграда

Парламентът ще разгледа на първо гласуване промени в Закона за чужденците в България, които са внесени от Мустафа Карадайъ и група народни представители от ДПС. Това става ясно от проектопрограмата за седмицата, публикувана на интернет страницата на Народното събрание, в която има десет точки. Редовното заседание ще се проведе в сряда, 25 май, а тогава ще бъде одобрена и програмата за работа на народните представители.

Предложенията в законопроекта предвиждат отмяна на текстовете, регламентиращи предоставяне на постоянно пребиваване срещу извършена инвестиция, отбелязват в мотивите си вносителите. Като основание се посочва извършването на фиктивни инвестиции, които служат само за получаване на съответно удостоверение от Българската агенция за инвестиции, след което се изтеглят след получаването му. Предлага се и да бъде извършена пълна проверка на всяка една процедура за придобиване на постоянно пребиваване на основание инвестиции за последните десет години.

В проектопрограмата на депутатите за тази седмица е предвидено и второ четене на изменения в Закона за насърчаване на заетостта (с вносител Деница Сачева – ГЕРБ-СДС) и в Закона за енергията от възобновяеми източници, които са предложени от Владимир Табутов от "Продължаваме Промяната".

Депутатите ще разгледат и проекти за промени в съставите на две постоянни комисии – по енергетика и за образованието. Докладите за дейността на Омбудсмана на Република България през 2020 г. и 2021 г. също са включени в проекта за работа на Народното събрание.  Предвидено е и първото гласуване на Законопроект за българския език (продължение).

В седмичната проектопрограма е включено и изслушване на годишните отчети за дейността на Комисията за защита на личните данни за 2021 г. и на Комисията за защита от дискриминация през миналата година.

Надзорният съвет на Агенцията за публичните предприятия и контрол е внесъл за разглеждане и отчет за осъществяване на процеса на приватизация и следприватизационен контрол през периода 1 януари – 30 юни 2021 година.

Предвижда се и второто четене на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за опазване на околната среда.

В дневния ред е и редовният парламентарният контрол в петък.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст