ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Шолц тръгна на африканска обиколка от богатия на газ Сенегал

Олаф Шолц

Германският канцлер Олаф Шолц заяви, че страната му се интересува от голям проект за добив на газ в Сенегал. Шолц каза това вчера, в началото на обиколката си в три африкански държави, посветена на геополитическите последици от войната в Украйна, предаде Асошиейтед прес.

Смята се, че Сенегал има значителни залежи на природен газ по границата си с Мавритания. Визитата на Шолц се осъществява в момент, когато Германия и други европейски държави се опитват да намалят зависимостта си от вноса на руски газ.

"Започнахме разговори и ще продължим усилията си на равнище експерти, защото искаме да постигнем напредък", заяви Шолц на обща пресконференция със сенегалския президент Маки Сал.

Проектът за добив на газ край бреговете на Сенегал се ръководи от компания Би Пи (ВР), а първите барели се очакват не по-рано от следващата година.

Това е първото пътуване на Шолц до Африка, откакто преди близо шест месеца стана канцлер. Две от страните, които той посещава – Сенегал и Южна Африка – са поканени да участват в срещата на върха на Г-7 в Германия в края на юни. Участниците в нея ще се опитат да постигнат обща позиция за Русия, която беше изгонена от тогавашната Група на осемте, след като през 2014 г. анексира Крим от Украйна.

Срещата на върха на Г-7 ще се занимае и със заплахите от климатичните промени. Няколко страни от групата, сред които Германия и САЩ, подписаха миналата година "партньорство за справедлив енергиен преход" с Южна Африка, за да й помогнат да се откаже от силно замърсяващите въглища. Подобно споразумение се подготвя и със Сенегал, където Германия подкрепи изграждането на соларна ферма.

Германски представители казаха че Шолц ще посети също Нигер, която подобно на съседките си води дългогодишна борба с ислямските екстремисти. По-рано този месец германското правителство подкрепи план за прехвърляне на няколкостотин свои войници в Нигер от съседно Мали. Този развой идва на фона на задълбочаващата се политическа криза в Мали, която накара бившата колониална сила Франция да обяви, че изтегля войските си, след като девет години помагаше на Мали в борбата с бунтовниците.

Германските представители посочват като причина за решението опасенията, че малийските сили, обучавани от Европейския съюз, може да си сътрудничат с руски наемници, които сега действат в страната.

При все това Германия ще увеличи участието си в мироопазващата мисия на ООН в Мали, като предостави до 1400 войници. Предстои решенията на кабинета да бъдат гласувани в парламента.

Нигер е основен транзитен център за нелегална миграция към Европа. Хора от цяла Западна Африка се свързват с контрабандисти там, за да се отправят на север и после да предприемат рисковано плаване през Средиземно море.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст